RECEPTEK

RECEPTEK

Szójamártásos csirke

Dél-Kínában kedvelt, egészben elkészített csirkeétel. Ha a csirkét hagyományosan, kézzel kopasztjuk meg, a szójamártás és a cukor keverékétől egyenletesen vörösesbarnára pirul. Ha a Nyugaton szokásos, géppel kopasztott csirkét vásároljuk, a színezése nem lesz olyan egyenletes. Az illatos-ízes szójamártás adta zamatát azonban szerencsére ez nem befolyásolja.

Hozzávalók 4 főre

  • 2 egész csillagánizs
  • 1 teáskanál szecsuáni bors
  • 1 evőkanál földimogyoró- vagy kukoricaolaj
  • 6 db újhagyma keresztben félbe vágva
  • 2-3 szelet, 3 mm vastag hámozott friss gyömbér
  • 1 konyhakész csirke (1,4 kg)
  • 2,5 dl sűrű szójamártás
  • 2 evőkanál saohszingi bor vagy közepesen száraz sherry
  • 4-5 evőkanál barna cukor

Az elkészítéshez szükséges eszközök

1. A fűszeres lé úgy készül, hogy egy serpenyőbe beleöntünk 3,5 dl vizet, beletesszük a csillagánizst meg a borsot és felforraljuk. Kisebb lángon tovább főzzük 15 percig, amíg a folyadék mennyisége a felére nem csökken. Leszűrjük és kidobjuk a fűszereket.
2. Nagy lángon hevítsük a wokot füstölésig. Öntsük bele az oajat és futtassuk körbe. Tegyük bele az újhagymát és a gyömbért, kevergessük 10 másodpercig, vagy amíg az illatuk fel nem szabadul. Vegyük le a tűzről. Az újhagymát és a gyömbért tegyük a csirke hasüregébe.
3. Mossuk ki a wokot, majd öntsük bele a fűszeres lét, a szójamár-tást, a bort vagy sherryt és a cukrot. Forraljuk fel, s közben kevergessük, hogy a cukor teljesen feloldódjon.
4. Fektessük a csirkét az egyik oldalára. Egy nagy kanállal locsolgas-suk 10 percig a forró mártással.
5. Fogjuk a csirkét az egyik kezünkben tartott lapát és a másikkal a hasüregbe dugott fakanál közé, és fordítsuk meg úgy, hogy a másik oldala kerüljön felülre. Ezt is locsolgassuk 10 percig a forró mártás-sal.
6. Ha sok mártás párolgott el, öntsünk hozzá kb. 4 evőkanál vizet, és lassan forraljuk fel ismét.
7. Fedjük le és főzzük lassú tűzön 20 percig. Fordítsuk meg ismét a csirkét, fedjük le, és újabb 20 percig főzzük, amíg teljesen meg nem fő. Erről úgy bizonyosodhatunk meg, hogy beleszúrunk a comb legvastagabb részébe. Ha nem szivárog belőle rózsaszín lé, kész a csirke.
8. Vegyük ki a wokból, öntsük ki a mártást a hasüregből. Kis tálban tegyünk belőle mártogatni az asztalra. A többit eltehetjük a hűtőbe, és felhasználhatjuk más ételek ízesítésére.
9. Tálaláskor akár kínai módon (ld. 101. old.), akár a magunk szokott módján daraboljuk fel a csirkét.
Változat:

Szójamártásos alsó comb vagy csirke szárny 12 alsó comb vagy csirke szárny, vagy mindegyikből 6-6.


A mártással 10 percig locsolgassuk a combokat vagy szárnyakat, majd 20-30 percig fedő alatt főzzük lassú tűzön, amíg át nem főnek.

Tofu,
A kiválasztott termék a kosárba került!