RECEPTEK

RECEPTEK

Kevergetve sütött fésűkagyló kagylómártásban

Ez is klasszikus kantoni fogás. Úgy véljük, hogy a „jót csak még jobbá” tesszük azzal, hogy az eredendően édes fésűkagylókra még ráöntjük a pikáns édes kagylómártást; ízlelőbimbóink elégedettek lesznek az ered-ménnyel.

Két-három más fogás mellett 4-6 személyre elegendő

Hozzávalók 2 főre

  • 4 db nagy szárított kínai gomba, vízben áztatva
  • 10-12 friss vagy fagyasztott fésűkagyló
  • 5 evőkanál földimogyoró- vagy kukoricaolaj
  • 4 gerezd megtisztított és finomra vágott fokhagyma
  • 6 vékony szelet friss, hámozott gyömbérgumó
  • 4 db újhagyma fehér és zöld része, 2,5 cm-es részekre vágva
  • 1 evőkanál saohszingi bor vagy közepesen száraz sherry
  • 4-6 szál, ferdén vékony szeletekre vágott (nem gumós) zeller
  • szezámolaj ízlés szerint
  • A pácléhez: fehér bors ízlés szerint
  • 1 teáskanál kukoricaliszt
  • ½ tojásfehérje, gyengén felverve
  • A mártáshoz ½ teáskanál burgonyaliszt
  • 1 teáskanál víz
  • ¼ teáskanál só
  • 2 evőkanál kagylómártás
  • 3 evőkanál lé a főtt fésűkagylókról

Az elkészítéshez szükséges eszközök

1. Csepegtessük le, majd nyomkodjuk ki a felesleges vizet a gombából, de hagyjuk nedvesen. Vágjuk négyfelé.
2. Mossuk meg a fésűkagylókat, távolítsuk el és dobjuk ki a kemény izmokat. Itassuk fel róluk a vizet és válasszuk le a petéket. A kagylókat fektessük az oldalukra, és mindegyiket szeleteljük 2-3 darabra.
3. Készítsük el a páclevet: a kagylókhoz keverjük ízlés szerint fehérbor-sot, ½ teáskanál kukoricalisztet és a tojásfehérjének valamivel  több mint a felét, majd forgassuk meg benne a kagylókat, hogy mindet egyenletesen bevonja. A maradék kukoricalisztet és a tojásfehérjével vonjuk be a petéket. Hagyjuk a pácban 10 percig.
4. Készítsük el a mártást: oldjuk fel a burgonyalisztet a vízben. Keverjük bele a sót és a kagylómártást, majd tegyük félre.
5. Nagy lángon hevítsük a wokot füstölésig. Öntsük bele 2 ½ evőkanál olajat, és futtassuk körbe. Tegyük bele a fokhagyma felét, és amint sisteregni kezd és szint kap, adjuk hozzá a gyömbér felét majd az újhagyma fehér részének felét. Keverjük meg, és azonnal tegyük bele a kagylókat. A fémlapátot vagy a woklapátot csúsztassuk le a wok oldalán az aljáig, és forgassuk 30-60 másodpercig, vagy amíg a kagylók épp csak megfőnek és kifehérednek. Öntsük bele a wok oldalánál a bort vagy sherryt, és keverjük tovább. Amint a sistergés alábbhagy, öntsük át egy edényre helyezett szitára, hogy az felfogja a levet, amely egy darabig még csepegni fog a kagylókból.
6. Tegyünk 1 ½ evőkanál olajat a wokba és futassuk körbe. Keverjük bele a maradék fokhagymát, gyömbért, és a fehér újhagymát. Adjuk hozzá a petéket, és keverjük meg, majd kb. 1 percig ugyanúgy forgassuk, mint az imént. A maradék bort vagy sherryt öntsük bele a wok oldalánál, keverjük meg, fedjük le, tegyük takarékra és főzzük még kb. 2 percig, vagy amíg a peték kemények nem lesznek. Ezután tegyük át őket az edény fölötti szitába. Amíg a petéket főzzük, keverjünk 3 evőkanál kagylólevet a burgonyaliszt és a kagylómártás keverékéhez. Alaposan kever össze és tartsuk a kezünk ügyében.
7.Növeljük a hőmérsékletet, öntsük a megmaradt 1 evőkanálnyi olajat a wokba, és futtassuk körbe. Tegyük bele a zellert, keverjük meg, aztán adjuk hozzá a gombát. Keverve forgassuk át 30-60 másodpercig. A zellernek ropogósnak kell maradnia. Készítsünk kis mélyedést a wok közepén, öntsük bele a jól felkevert mártást, és amikor felforr, tegyük bele a kagylókat és a petéket, majd az újhagyma zöld részét, azután az egészet szedjük át egy előmelegített tálba. Csepegtessünk a tetejére kevés szezámolajat, hogy jobban érvényesüljenek az ízek. Azonnal tálaljuk.

Tofu,
A kiválasztott termék a kosárba került!