RECEPTEK

RECEPTEK

Ezüstszálcipócskák

Kb. 18-20 cipócskára elegendő

Hozzávalók 8 főre

  • 3/4 teáskanál szárított élesztő
  • 2 teáskanál cukor
  • 2,7 dl langyos víz
  • 42 dkg sima liszt
  • 8,5 dkg zsír
  • 2 ½ evőkanál cukor
  • kevés liszt külön

Az elkészítéshez szükséges eszközök

1. Egy kis tálban keverjük össze a szárított élesztőt meg a cukrot, majd adjuk hozzá a langyos vizet és keverjük össze. Hagyjuk meleg helyen, amíg a felszíne habos nem lesz.
2. Egy keverőtálba szitáljuk bele a lisztet. Morzsoljunk el benne az ujjunkkal 1 dkg zsírt. Keverjük hozzá az élesztős vizet és gyúrjuk össze. Dagasszuk könnyedén 1-2 percig, amíg sima tésztát nem kapunk. Takarjuk be egy nedves ruhával vagy a tálat fedjük le háztartási fóliával. Meleg helyen legalább 1 órán át kelesszük, amíg a tészta kétszeresére nem dagad.
3. Keverjük habosra a maradék zsírt és cukrot.
4. A megkelt tésztát néhány másodpercig gyúrjuk belisztezett deszkán, amíg sima nem lesz.
5. Enyhén belisztezett nyújtófával nyújtsuk ki a tésztát vékony kerek vagy hosszúkás lappá, amely keresztben kb. 50 cm széles. Éles késsel egyenletesen kenjük rá a zsíros cukrot. 7,5 cm-es közönként hajtogassuk össze. Keresztben vágjuk fel vékony „ezüst"-szálakra, amelyek kb. 3 mm szélesek lesznek
6. Fogjunk össze 7-8 szálat és két kézzel lassan csavarjuk össze 30 cm-es kötéllé.
7. Fektessük a kötelet belisztezett deszkára, egyik végét forgassuk el magunktól a másik vége felé, hogy spirális tornyot kapjunk, amelynek alapja kb. 5 cm átmérőjű.  Mindegyiket ugyanígy csavarjuk fel. (Olyan lesz, mint a briós.)
8. Gőzölőrácsra helyezett igen nedves ruhán fektessük a cipókat egy rétegben egymás mellé. Erős tűzön gőzöljük 15 percig. Pár másodpercig pihentessük egy drótrácson, majd tálaljuk

Tofu,
A kiválasztott termék a kosárba került!