RECEPTEK

RECEPTEK

Tar-pa szójababsajt

Nevét arról kapta, hogy a szójababsaitpürét félbevágott körte alakra formázzák, amely a híres kínai hangszerre, a tar-pára hasonlít.

Hozzávalók 4 főre

  • 2 db közepes nagyságú kínai szárított gomba, vízben áztatva
  • 4 db lecsepegtetett szójababsajt
  • 1/3 teáskanál só
  • 1 tojássárgája
  • 2 evőkanál sütőporral kevert liszt földimogyoró- vagy kukoricaolaj a sütéshez
  • 2 gerezd tisztított és finomra vágott fokhagyma
  • 6 mm hámozott és selyemszálakra vágott friss gyömbérgumó
  • 4 db újhagyma fehér és zöld része, ferdén, hosszú csíkokra vágva
  • 5 dkg gyufaszál nagyságú metéltre vágott char-siu (kantoni sertéssült) vagy sonka
  • 1/2 teáskanál burgonyaliszt
  • 9 evőkanál áztatólé a gombáról
  • 1-1/2 evőkanál kagylómártás
  • 2 evőkanál sűrű szójamártás

Az elkészítéshez szükséges eszközök

1. Csepegtessük le a gombát, nyomkodjuk ki belőle a felesleges vizet, de hagyjuk nedvesen. Vágjuk a lehető legvékonyabb csíkokra. Tegyük félre az áztatólevet.
2. Fakanállal nyomjuk át a szójababsajtot egy szitán. A durva szennyeződést dobjuk el.
3. Adjuk hozzá a sót, a tojássárgáját és a sütőporral kevert lisztet, és dolgozzuk össze sima tésztává. Kb. 10 percig hagyjuk állni.
4. Készítsük el a mártást: keverjük össze a burgonyalisztet, a gomba félretett áztatólevét, a kagyló- és a szójamártást.
5. Egy wokot vagy egy mély serpenyőt töltsünk meg félig olajjal. Melegítsük fel 190 °C-ra, vagy amíg a beledobott száraz kenyérkocka 50 másodperc alatt meg nem pirul.
6. Mielőtt elkezdenénk a sütést, merítsünk 5-6 kínai leveseskanalat az olajba, majd töltsük meg a szójababsajt pasztával a tetejét kés hátával simítsuk le. Amikor az olaj elég meleg, a kanalakat a nyelüknél fogva egyenként merítsük az olajba, és hagyjuk lecsúszni a tésztát. Amikor az olajba ér, a tészta alakja félbevágott körte formájú lesz, azaz pi-pa.
Ha kell, késsel segítsük az olajba a tésztát.
7. A darabokat időnként megforgatva kb. 3-4 percig süssük, amíg aranyszínűen az olaj tetején nem úsznak. Ha kész, egy szűrőlapáttal vagy kanállal vegyük ki őket (és csepegtessük le konyhai papírtörülközőn, majd rendezzük el egy előmelegített tálon.
8. Későbbi használatra öntsük át az olajat egy edénybe. A wokot mossuk el és töröljük szárazra.
9. Erős tűzön hevítsük a wokot füstölésig. Öntsünk bele kb. 2 evőkanál olajat és futtassuk körbe. Tegyük bele a fokhagymát, a gyömbért és az újhagyma fehér részét. Amíg még sistereg, adjuk hozzá a gombát, néhányszor keverjük meg, azután tegyük bele a char-siut vagy a sonkát és keverjük meg még párszor.
10. Öntsük a wokba a jól felkevert mártást és mérsékelt tűzön keverjük, amíg be nem sűrűsödik. Tegyük bele az újhagyma zöld részét, majd az egész keveréket kanalazzuk át a szójababsajtra. Azonnal tálaljuk.

A kiválasztott termék a kosárba került!