RECEPTEK

RECEPTEK

Vörösre párolt sikér - előétel

A fogás lassú párolása közben a cukorral dúsított sötét szójamártás átjárja és pirosra festi a főtt sikért.
A vegetáriánus étkezés buddhista hagyományaihoz híven ehhez az ételhez sem gyömbért, sem fokhagymát, sem újhagymát, sem bort nem használunk.

Hozzávalók 6 főre

  • 20 dkg kicsi szárított kínai gomba, 4,5 dl forró vízben áztatva
  • 20 db főtt sikér (lásd a recepteknél)
  • 4 evőkanál földimogyoró- vagy kukoricaolaj
  • 7 dkg vékonyra szeletelt konzerv bambuszrügy
  • 1/4 teáskanál só
  • 2 evőkanál sűrű szójamártás
  • 1 teáskanál cukor
  • 2-3 teáskanál szezámolaj

Az elkészítéshez szükséges eszközök

1. Csepegtessük le a gombát, nyomkodjuk ki belőle a felesleges vizet, de hagyjuk nedvesen. Tegyük félre az áztatólevet.  

2. A főtt sikérből nyomkodjuk ki a felesleges vizet.

3. Erős tűzön hevítsünk egy wokot füstölésig. Öntsünk bele 2 evőkanál olajat és futtassuk körbe. Tegyük bele a gombát, és addig forgassuk a woklapáttal vagy egy fémlapáttal, amíg jól át nem forrósodik. Öntsünk hozzá még 1 evőkanál olajat, adjuk hozzá a bambuszrügyet, és addig forgassuk, amíg nagyon forró és illatos nem lesz. Öntsük bele a maradék olajat és tegyük bele a sikért. Jól keverjük össze.

4. Öntsük rá a gombalevet. Adjuk hozzá a sót, a szójamártást és a cukrot. Forraljuk fel, majd vegyük kisebbre a lángot. Fedjük le és lassú tűzön főzzük 30 percig.

5. Tegyük nagyobbra a lángot, és állandó kevergetés mellett addig főzzük, amíg fokozatosan magába nem szívja a maradék levet. Ettől élvezetesebb lesz az íze.
6. Szedjük át egy előmelegített tálra. Csepegtessünk rá szezámolajat és forrón tálaljuk.

A kiválasztott termék a kosárba került!