RECEPTEK

RECEPTEK

Töltött hagyma

Hasonló módon készül a töltött krumpli, ez hosszában kivájt egyforma nagyságú krumplikból készül, amelyeket egymás mellé állítunk, és alufóliával fedve puhára párolunk.

Hozzávalók 5 főre

  • 6 nagyobb hagyma megtisztítva
  • A töltelékhez: ½ kg darált marha vagy bárányhús
  • 3 evőkanál fenyőmag
  • ½ csészényi apróra vágott friss korianderlevél
  • 2 áztatott, kifacsart zsömle
  • 2 kiskanál őrölt római kömény
  • 2 kiskanál koriandermag mozsárban megtörve
  • 2-3 evőkanál olíva olaj
  • bors
  • A mártáshoz: ¼ csésze tamarind szósz
  • 3 evőkanál cukor
  • ½ kiskanál fahéj
  • 3 evőkanál olíva olaj
  • 4 csészényi víz, só, bors

Az elkészítéshez szükséges eszközök

A hagymákat éles késsel hosszában középig bevágjuk, és kb ½ cm széles éket kihasítunk.
Ezután 20 percig forró vízben főzzük őket. Lehámozzuk a nagyobb leveleket, amelyek már maguktól is begömbölyödnek.
Az ékeket és a hagymák szívét apróra vágjuk, hozzákeverjük a töltelék többi anyagához, és megtöltjük a leveleket. Nagy, széles serpenyőbe szépen körberakjuk őket, vigyázva, hogy a behajtott rész alulra kerüljön.
A mártáshoz egy tálban összekeverjük a tamarind szószt a cukorral, olivával és a fűszerekkel finoman savanykás, pikáns ízű lesz, majd ráöntjük a hagymákra. Fedő helyett alufóliával takarjuk be, lassú tűzön legalább egy órán keresztül főzzük, hogy az ízek jól összeérjenek.
 

za'atar - zaatarral, zatar vagy zahatar,
A kiválasztott termék a kosárba került!