Erjesztett-sózott feketebab -mee chun

Fermented and salted black beans -mee chun

Ár:
880Ft
db

A termék adatai

Kiszerelés: 250 g
Bruttó egységár: 3 520 Ft/kg

A termékről

 

Termékleírás

Kantoni stílusú, erjesztett-sózott feketebab (kínai feketebab/erjesztett feketebab/sózott feketebab/tartósított feketebab), mandarinul douchi vagy tochi, amely valójában fekete szójabab (Glycine max L.).

!!! Nem összetévesztendő a nagyon hasonló kinézetű, szintén kisméretű, de oválisabb és fényes felületű, egészen más tulajdonságokkal, állaggal és ízvilággal rendelkező, főleg Közép- és Dél-Amerikában, ill. a Karib térségben termesztett és használt fekete teknős babbal (Phaseolus vulgaris L.), amit szintén egyszerűen csak fekete babnak hívnak olykor.

A douchi a kínai konyha egyik legnépszerűbb ízesítőanyaga, és egyben az egyik legrégebbi, szójából készített ételféleség.

A feketebab erjesztése általában egy előfermentációs szakaszból áll, amikor gombafélével oltják be, amit egy utófermentáció - sózás és érlelés – követ. Bár a közös alap mindig a fekete szójabab és a , többféle változatban készítik: eltérő lehet az oltógomba fajtája, az utófermentációhoz használt anyagok, fűszerek. A kantoni változat egyszerűen csak sóval készül, míg pl. a szecsuánihoz fűszereket is használnak.

Az erjesztés eredményeképpen a szójabab megváltozik állagában, ízében, illatában és kémiai összetételében. Megpuhul, összezsugorodik, és félig megszárad. Illata erjedő szemétre emlékeztet, íze rendkívül komplex, pikáns, nagyon sós, enyhén kesernyés és édeskés, szójaszószhoz hasonlítható.

Umami-gazdaggá válik, mint általában az erjesztett szójababból készült termékek, amelyek köztudottan természetes ízfokozó tulajdonságokkal rendelkeznek.

Az erjesztett feketebab tulajdonképpen nem egy klasszikusan használható hüvelyes, hanem egy fehérjében igen gazdag ételízesítő, amely nem fogyasztható egymagában, hanem csak fűszerként.

Akárcsak a miso, ez is egy élő élelmiszer, természetes probiotikum forrásnak számít. Emésztése könnyű, mivel az erjesztés során a tápanyagok lebomlanak könnyen emészthető egyszerű cukrokra, aminosavakra és zsírsavakra.

!!!Nem összetévesztendő az erjesztett fehér szójababbal (mianchi), amelynek nemcsak színe, hanem íze is teljesen más.

 

Felhasználás

Kínában vagy étvágygerjesztőként használják az egysíkú ízvilágú ételekhez, vagy ízesítőként zöldségekkel, húsokkal és tenger gyümölcseivel összefőzve. Kiemeli az ételek különböző alkotóelemeinek az ízét; az egyszerű, szinte íztelen ételeket feldobja; a szószokat édeskés tónusokkal gazdagítja; a sok, eltérő összetevős ételeknél összefésüli, harmonizálja a sokféle íz kavalkádját.

Az egész, darabolt, darált vagy pürésített feketebabot stir-fry-okhoz és szószokhoz adják, vagy mapo tofuhoz, kínai stílusú párolt- (mint pl. párolt oldalas) és -pörköltszerű ételekhez (pl. fekete babos hal), hot pot-okhoz.

Isteni tofuval, tojással, zöldbabbal, karfiollal, lótuszgyökérrel, padlizsánnal, bok choy-jal, brokkolival, keserű dinnyével, bármilyen hagymafélével vagy káposztafélével, hallal, tenger gyümölcseivel, csirkével, sertéssel, marhával kombinálva. Leginkább erőteljes fűszerekkel szokták társítani, mint pl. gyömbér, fokhagyma, chili.

Erjesztett-sózott feketebabból készítik a jól ismert feketebab szószt (tochidjan), amelyet vagy ízesítőként használnak stir-fry-okhoz, halakhoz, tenger gyümölcseihez, különböző húsokhoz (csirke, marha, sertés), vagy marinádként, mártogató szószként.

Általánosan is használható, nemcsak kínai ételekhez, pl. kitűnő fasírtok, húsgolyók, húsos töltelékek ízesítésére, hússal készült levesekhez.

Mivel erősen sós, érdemes leöblíteni, mielőtt felhasználjuk. A legjobb, ha felhasználás előtt pár percig vízben áztatjuk, vagy bármilyen más folyadékban, amelyet az adott recept előír, mint pl. rizsbor, ecet vagy szójaszósz.

Használhatjuk egészben, felaprítva, darálva vagy pürésítve. Ha a főzés elején adjuk az ételhez, ételünknek enyhébb umami ízt kölcsönöz, ha a főzés későbbi szakaszában adjuk hozzá, jobban megőrzi a sajátos állagát és ízét.

 

Az összetevőkről

 

Összetétel

feketebab (szójabab), só

 

Allergének

Szóját tartalmaz.

 

Tápanyag-összetétel 100 g termékben

Átlagos tápérték 100 g termékben
Energia: 950 kJ/226 kcal
Zsír: 9,6 g
- amelyből telített zsírsavak: 1,0 g
Szénhidrát: 0,7 g
- amelyből cukrok: 0,6 g
Fehérje: 26 g
Só: 11,0 g

 

Tárolás: Felbontás előtt és után is tároljuk hideg, száraz helyen, napfénytől védve.

Származási hely: Hong Kong

 

Hasonló termékek

A kiválasztott termék a kosárba került!