Édenmag

Grains of paradise

Ár:
1.389 Ft
db

A termék adatai

Kiszerelés: 25 g
Bruttó egységár: 55 560 Ft/ kg

A termékről

 

Termékleírás

Nyugat Afrikából (Guinea) származó álbors (Aframomum melegueta), a gyömbérfélék (Zingiberaceae) családjából, közeli rokonságban a kardamommal, gyömbérrel, galangállal és kurkumával. Több néven is ismert: édenmag, guineai bors, melegueta bors, maniguette bors, ossame, stb.

A magok piramis alakúak, kardamommag méretűek, kívül vörösesbarnák, belül fehérek.

Meleg, csípős: lassan ható és hosszan tartó csípősségét egyrészt a paradol-, másrészt a – gyömbérben is megtalálható - gingerol vegyületek adják.

Komplex ízvilágú fűszer: emlékeztet a kubébaborsra, kesernyés, de nem annyira, mint a kubéba; enyhe szegfűszeg és kardamom tónusok is felfedezhetőek benne; citrusos gyümölcsössége a fekete borsot idézi. A fekete borshoz képest viszont alig egyharmadnyi ízanyagot tartalmazó olaj van benne, ezért, ha helyettesítjük, kb. háromszor annyi édenmagot kell használni, mint amennyi fekete borsot használnánk.

Ízanyagai nagyon gyorsan elpárolognak, és általában rosszul oldódnak vízben, viszont olajban és alkoholban kitűnően.

 

Felhasználás

Észak- és Nyugat Afrikában gyakran használják húsos raguk (pl. marokkói bárányragu, Mbongo Tshobi – afrikai csípős fekete pörkölt) és levesek fűszerkeverékeiben, ilyenek pl. bizonyos Ras El Hanout változatok vagy a tunéziai Qalat Dakka. Zöldséges ételek kedvelt fűszere, Tunéziában padlizsánhoz, Nyugat Afrikában okrához, krumplihoz, sütőtökhöz, padlizsánhoz használják

Európában is népszerű volt a középkor bizonyos periódusában, főképp sör és bor ízesítésére használták, ezek mellett mára már likőröket és eceteket is ízesítenek vele.

Szórjuk gyökérzöldségekre, grillezett halra/húsokra. Adjuk paradicsomos ragukhoz, padlizsánhoz, bárányhúshoz, csirkéhez, hamburger húspogácsájához, rizses ételekhez, kuszkuszhoz, levesekhez, pörköltekhez, szószokhoz, mártásokhoz.

Desszertborsként nagyon jó gyömbéres és/vagy gyümölcsös süteményekben, -kekszekben. Különlegessé teszi a lekvárokat, dzsemeket.

Italokhoz, áztassunk pár magot cukorszirupban más aromás anyagokkal együtt (pl. citromhéj), és használjuk gin- vagy vodka alapú koktélokhoz.

Helyettesíthetjük édenmaggal a fekete borsot, viszont háromszor annyit kell használni édenmagból, mert jóval kevesebb ízanyagot tartalmaz.

Olajban vagy alkoholban érdemes főzni/áztatni, mert az ízanyagai és a csípősségéért felelős vegyületek ezekben oldódnak jól, és nem vízben.

Akár egészben, akár őrölve (közvetlenül a felhasználás előtt) használjuk, csak a főzés végén adjuk hozzá az ételhez, mert ízanyagai, illóolajai nagyon hőérzékenyek.

 

Más fűszerekkel való társítás

Készítsünk saját borskeveréket, társítsuk fekete borssal, vagy tetszés szerint más ínyenc borsokkal vagy álborssal.

Ha a csípősségét szeretnénk fokozni, gyömbérrel, ha pedig a keserű árnyalatokat akarjuk kiemelni, akkor zellermaggal együtt használjuk. A földes ízek hangsúlyozására kombináljuk fahéjjal vagy szegfűborssal.

Jól kiegészítik egymást a kardamommal, édesköménnyel, csillagánizzsal, narancshéjjal, lepkeszegmaggal, korianderrel, szegfűszeggel, szerecsendióval, római köménnyel, curry levéllel, babérlevéllel.

 

Az összetevőkről

 

Összetétel

édenmag (Aframomum melegueta)

 

Allergének

Tejport, földimogyorót, dióféléket, zellert, mustárt, szezámmagot, gluténtartalmú gabonaféléket, szóját, halat, tojást is csomagoló üzemben készült, emiatt ezen allergéneket nyomokban tartalmazhatja.

 

Tárolás: Mivel aromája illékony, és ízanyagai halványodnak, ha hosszasan éri a fény, használjunk és tartsunk inkább egész borsot, tároljuk légmentesen lezárva, lehetőleg sötét színű tárolóban.

Származási hely: Elefántcsontpart/Guinea

 

Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a termékinformációk pontosak legyenek, azonban az élelmiszertermékek folyamatosan változnak, így az összetevők, a tápanyagértékek, a dietetikai és allergén összetevők is. Minden esetben olvassa el a terméken található címkét, és ne hagyatkozzon kizárólag azon információkra, amelyek a weboldalon találhatóak.
Ha bármilyen kérdése van, kérjük, hogy vegye fel a kapcsolatot az Ázsia Bt.-vel, vagy esetlegesen a termék gyártójával.
Annak ellenére, hogy a termékinformációk rendszeresen frissítésre kerülnek, az Ázsia Bt. nem vállal felelősséget semmilyen helytelen információért, amely azonban az Ön jogait semmilyen módon nem érinti.

Hasonló termékek

A kiválasztott termék a kosárba került!