Gyöngybors

Pepper pearls

Ár:
1.490 Ft
db

A termék adatai

Kiszerelés: 20 g
Bruttó egységár: 74 500 Ft/ kg

A termékről

 

Termékleírás

Egy abszolút ínyenc fűszer-ritkaság, a világ legkisebb borsa: a vietnámi - vadon termő - vörös hosszú borsból (Piper longum) „kifejtett”, pici, mustármag nagyságú, szürkés-bézs, gyöngyszerű bors.

Maga a vörös hosszú bors a borsfélék (Piperaceae) családjába tartozik, valódi borsnak minősül, a fekete bors közeli rokona. Tulajdonképpen a vörös is csak egy hosszú bors, amit a beérés egy másik fázisában gyűjtenek be: szemben a „sima”, szürkésbarna hosszú borssal, amit ugyan kifejlett állapotában szednek le, de a bors még zöld, vagy éppen csak elkezd vörösre váltani, a vörösnél megvárják a teljes beérést, amikor igazi vadvörös színre vált.

A hosszú bors egy virágzó kúszónövény tüskés, hosszúkás (2 - 4 cm), barkaszerű termése. Hasonlít egy pici, nyúlánk fenyőtobozhoz; rengeteg mákszem nagyságú gyümölcs van rajta. Ezekből fejtik ki a gyöngybors szemeket, ami egy elég hosszadalmas és körülményes feladat. Több napig mossák és szárítják.

Nagyon illatos: balzsamos, ánizsos-mentás, sőt gyökérzöldség illat is felfedezhető benne. Földes-növényi ízvilága édesgyökér és dohánylevelek aromájával, kakaós-érett gyümölcsös árnyalatokkal társul. Először enyhének tűnik, egy idő után jelenik csak meg karakteres, forró, meglepően kellemes csípőssége.

 

Felhasználás

Olyan ételekkel érdemes kombinálni ezt a bors-ínyencséget, amely önmagában is különleges, izgalmas, a bors pedig még megkoronázza ezt. Így például méltó társa a libamájnak, a Szent Jakab fésűkagylónak, a tatár bifszteknek, a ceviche-nek, a nyers, füstölt lazacnak, a marha- vagy lazac carpaccio-nak, a különleges sajtoknak.

Mivel a többi borstól eltérően nagyon jól bírja a hőkezelést, ideális a hosszan főzött ételekhez is, mint alaplevek, húslevesek, pörköltek (pl. marha bourguignon), szaftos vadételek, hosszabban főzött curry-k.

Különleges látványát, ízét és roppanós állagát úgy tudjuk leginkább előtérbe helyezni, ha tálalás előtt, utófűszerezésre használjuk: levesekre, salátákra, sültekre, friss kecskesajtra, általában hideg/meleg előételekre szórjuk; szószokban, dresszingekben vegyítjük el.

Nemcsak pickle- és chutney fűszerként kiváló, de isteni ecetes savanyúságok, olajok, marinádok ízesítésére, otthon készített hústermékek fűszerezésére (sonka, kolbász, terrine, pástétomok, stb.) is.

Desszertborsként szintén zseniális: citrusos- és ananászos-, ill. csokoládés desszerteknél, fagylaltoknál, friss vagy párolt gyümölcsökön csak úgy tündököl.

Mivel annyira apró, nem szükséges darálni, szórjuk az ételekre/ételekbe pont így, ahogy van. Ha valamilyen különleges, ínyenc sóval együtt használjuk utóízesítésre, mint pl. sóvirág vagy piramis sópehely, egy nagyon izgalmas íz és textúra kombinációt kapunk, ami csípős és sós egyszerre, roppan és olvad.

 

Az összetevőkről

 

Összetétel

gyöngybors (vörös hosszú borsból) (Piper longum)

 

Allergének

Tejport, földimogyorót, dióféléket, zellert, mustárt, szezámmagot, szóját, gluténtartalmú gabonaféléket, halat, tojást is csomagoló üzemben készült, emiatt ezen allergéneket nyomokban tartalmazhatja.

 

Tárolás: Mivel aromája illékony, és ízanyagai halványodnak, ha hosszasan éri a fény, tároljuk légmentesen lezárva, lehetőleg sötét színű tárolóban.

Származási hely: Vietnám

 

Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a termékinformációk pontosak legyenek, azonban az élelmiszertermékek folyamatosan változnak, így az összetevők, a tápanyagértékek, a dietetikai és allergén összetevők is. Minden esetben olvassa el a terméken található címkét, és ne hagyatkozzon kizárólag azon információkra, amelyek a weboldalon találhatóak.
Ha bármilyen kérdése van, kérjük, hogy vegye fel a kapcsolatot az Ázsia Bt.-vel, vagy esetlegesen a termék gyártójával.
Annak ellenére, hogy a termékinformációk rendszeresen frissítésre kerülnek, az Ázsia Bt. nem vállal felelősséget semmilyen helytelen információért, amely azonban az Ön jogait semmilyen módon nem érinti.

Hasonló termékek

A kiválasztott termék a kosárba került!