Kampot fehér bors

Kampot white pepper

Ár:
1.890 Ft
db

A termék adatai

Kiszerelés: 20 g
Bruttó egységár: 94 500 Ft/ kg

A termékről

 

Termékleírás

A dél-kambodzsai Kampot és Kep tartományban termesztett kampot fehér bors (Piper nigrum) a borsfélék (Piperaceae) családjából.

Kiemelt minőséget képvisel, egyrészt a dél-kambodzsai különleges kvarcos talaj- és éghajlati viszonyok miatt, amelyek lenyomata érezhető a bors minőségében, másrészt a kambodzsai termesztők több, mint 8 évszázados - generációról generációra átadott, tradicionális - borstermesztési tapasztalata miatt.

2010-ben megkapta a PGI (oltalom alatt álló földrajzi jelzés), 2016-ban pedig a PDO (oltalom alatt álló eredetmegjelölés) minősítést, ez utóbbi azt jelenti, hogy a termék egy meghatározott földrajzi területről származik, és a minősége vagy bármilyen más fontos tulajdonsága az adott területtel függ össze, ill. feldolgozása teljes egészében az adott területen történik, hagyományos módszerekkel.

A fehérfekete és vörös Kampot bors ugyanazon a növényen terem. A fűszerbogyók színe attól függ, hogy mennyire éretten szedték le őket. Ennek megfelelően különböző a feldolgozási módszerük, amely befolyásolja a fűszer végső külalakját és ízét.

A fehér esetében a kézzel szedett és válogatott érett vörös borsszemeket pár napig - egy hétig áztatják (miközben fermentálódik), majd a külső rétegét, a tulajdonképpeni gyümölcshúst eltávolítják, így csupán a magja marad meg, amit napon szárítanak. Alacsony hozamú, nemcsak a betakarítás körülményessége miatt, hanem a termesztés időtartama miatt is, hiszen a teljes érésig a termés egy része megpenészedhet, vagy megehetik a madarak.

Aprószemű, krémfehér-bézs színű, friss citrusos és füves-uborkás ízvilág jellemzi, mentolos és édesgyökér utóízzel. Íze hosszan megmarad a szájban. A többi fehér borstól eltérően, nincs meg a tipikus állatokra emlékeztető illata. Erőteljes, éles, kevésbé csípős, mint a fekete- vagy akár a vörös bors, mert a külső rétege, amelyet feldolgozás során eltávolítanak, tartalmaz csípősségért felelős piperint is.

 

Felhasználás

Legjobb fehér halakhoz, kagylóhoz, osztrigához, fehér húsokhoz, borjúhoz, krémes-fehér mártásokhoz, levesekhez, tésztákhoz, rizshez, párolt zöldségekhez, különösen spárgához, krumplipüréhez, gombához, fehér babhoz, paradicsomhoz, salátákhoz, gyümölcssalátákhoz, eperhez, gyümölcsös desszertekhez (pl. narancs, körte, stb.).

Kínai és thai konyha kedveli, és gyakran használja a fehér borsot (pl. szecsuáni csípős-savanyú leves).

Nagyon finomra őrölt bors: minél finomabbra őröljük, aromája annál intenzívebben ötvöződik az étellel.

Durvára tört/őrölt bors: akkor használjuk, ha a borsot független alkotóelemnek tekintjük.

Hogy aromáit, illóolajait és csípősségét minél inkább megőrizze, egész borsot vegyünk, csak közvetlenül a felhasználás előtt daráljuk/törjük, illetve az ételhez csak a főzés végén adjuk hozzá, mielőtt levennénk a tűzről. A kampot bors keserű lesz, ha túl sokáig főzik.

 

Az összetevőkről

 

Összetétel

fehér bors (Piper nigrum)

 

Allergének

Tejport, földimogyorót, dióféléket, zellert, mustárt, szezámmagot, gluténtartalmú gabonafélét, szóját, halat, tojást is csomagoló üzemben készült, emiatt  ezen allergéneket nyomokban tartalmazhatja.

 

Tárolás: Mivel aromája illékony, és ízanyagai halványodnak, ha hosszasan éri a fény, használjunk és tartsunk inkább egész borsot, tároljuk légmentesen lezárva, lehetőleg sötét színű tárolóban.

Származási hely: Kambodzsa

 

Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a termékinformációk pontosak legyenek, azonban az élelmiszertermékek folyamatosan változnak, így az összetevők, a tápanyagértékek, a dietetikai és allergén összetevők is. Minden esetben olvassa el a terméken található címkét, és ne hagyatkozzon kizárólag azon információkra, amelyek a weboldalon találhatóak.
Ha bármilyen kérdése van, kérjük, hogy vegye fel a kapcsolatot az Ázsia Bt.-vel, vagy esetlegesen a termék gyártójával.
Annak ellenére, hogy a termékinformációk rendszeresen frissítésre kerülnek, az Ázsia Bt. nem vállal felelősséget semmilyen helytelen információért, amely azonban az Ön jogait semmilyen módon nem érinti.

Hasonló termékek

A kiválasztott termék a kosárba került!