Kubébabors öko

Cubeb pepper organic

Ár:
690 Ft
db

A termék adatai

Kiszerelés: 10 g
Bruttó egységár: 69 000 Ft/ kg

A termékről

 

Termékleírás

Indonézia Jáva szigetén termesztett öko kubébabors (Piper cubeba) a borsfélék (Piperaceae) családjából. Közeli rokona a fekete borsnak (Piper nigrum), ill. a madagaszkári vadborsnak (Piper borbonense). Tjabé djawa-ként, jávai borsként, ill. nyeles borsként is ismert.

A bogyókat beérés előtt szedik le, és napon szárítják.

Színe szürkés-barnától feketéig bármilyen lehet, belső magja kemény, fehér és olajos. A borsszem mérete nagyobb, és egy kis szár csatlakozik hozzá; hasonlít a madagaszkári vadborshoz, de magja nagyobb és szára rövidebb.

Erős illata szegfűborsra emlékeztet. Íze a fekete borséhoz hasonlítható, de ettől mégis eltérő: kellemesen aromás, meleg, balzsamos, fűszeres íz jellemzi, mogyoró, eukaliptusz, ánizs és menta tónusokkal tarkítva. Csípős, izzó, édeskeserű, íze hosszan megmarad a szájban.

 

Felhasználás

Az indonéz, ázsiai és észak-afrikai konyha a mai napig használja, az európai kevéssé ismeri.

Észak-Afrikában a Ras el hanout fűszerkeverékhez (marokkói) használják, de ezzel fűszerezik pl. a tajine-t, a markout-ot (búzadara sütemény) stb. Indonéziában a gulé (indonéz curry) fűszere.

Nagyon jó választás a fekete bors vagy szegfűbors helyettesítésére.

Kitűnő fűszer levesekhez, marinádokhoz, halakhoz, tenger gyümölcseihez, sajtokhoz, sült szárnyasokhoz, mindenféle húsételhez (különösen vadhúsokhoz), de zöldségekhez is. Ízvilága illik a túróhoz, tojáshoz.

Daráljuk friss gyümölcsökre (pl. dinnye, eper), fűszerezzük kubébával az egzotikus gyümölcsökből készült befőtteket, a mentás-csokis desszerteket, pitéket, kekszek alapmasszáját.

Nagyon finomra őrölt bors: minél finomabbra őröljük, aromája annál intenzívebben ötvöződik az étellel.

Durvára tört/őrölt bors: akkor használjuk, ha a borsot független alkotóelemnek tekintjük.

Hogy aromáit, illóolajait minél inkább megőrizze, egész borsot vegyünk, csak közvetlenül a felhasználás előtt daráljuk/törjük.

FONTOS TUDNI, hogy a kubébabors keserű lesz, ha főzik, ezért az ételhez csak a főzés végén adjuk hozzá, miután levettük a tűzről, és az étel hőmérséklete forráspont alá csökken.

 

Más fűszerekkel való társítás

Készítsünk saját borskeveréket.

Társítsuk más fűszerekkel, mint kardamom, kurkuma, babérlevél, kakukkfű, fahéj, zsálya, curry levelek stb.

 

Az összetevőkről

 

Összetétel

kubébabors (Piper cubeba) ökológiai gazdálkodásból

 

Allergének

Tejport, földimogyorót, dióféléket, zellert, mustárt, szezámmagot, gluténtartalmú gabonaféléket, szóját, halat, tojást is csomagoló üzemben készült, emiatt ezen allergéneket nyomokban tartalmazhatja.

 

Tárolás: Mivel aromája illékony, és ízanyagai halványodnak, ha hosszasan éri a fény, használjunk és tartsunk inkább egész borsot, tároljuk légmentesen lezárva, lehetőleg sötét színű tárolóban.

Származási ország: Jáva, Indonézia

 

Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a termékinformációk pontosak legyenek, azonban az élelmiszertermékek folyamatosan változnak, így az összetevők, a tápanyagértékek, a dietetikai és allergén összetevők is. Minden esetben olvassa el a terméken található címkét, és ne hagyatkozzon kizárólag azon információkra, amelyek a weboldalon találhatóak.
Ha bármilyen kérdése van, kérjük, hogy vegye fel a kapcsolatot az Ázsia Bt.-vel, vagy esetlegesen a termék gyártójával.
Annak ellenére, hogy a termékinformációk rendszeresen frissítésre kerülnek, az Ázsia Bt. nem vállal felelősséget semmilyen helytelen információért, amely azonban az Ön jogait semmilyen módon nem érinti.

Hasonló termékek

A kiválasztott termék a kosárba került!