Sarawak fekete bors

Sarawak black pepper

Ár:
1.151 Ft
db

A termék adatai

Kiszerelés: 20 g
Bruttó egységár: 57 550 Ft/ kg

A termékről

 

Termékleírás

Páratlan fekete bors ritkaság (Piper nigrum) a borsfélék (Piperaceae) családjából, amelyet Borneo szigetének esőerdőkkel borított, északi, hegyvidéki - Malajziához tartozó - részein termesztenek, a Sarawak tartományban. Borneo, ill. maláj borsnak is hívják.

Egyik legjobb fekete borsnak tartják, 2003-ban kapta meg a PGI minősítést (oltalom alatt álló földrajzi jelzés; OFJ). A Sarawak-on kívül, a világon csak két másik bors, a kambodzsai kampot és az afrikai penja rendelkezik ezzel a minősítéssel. OFJ-t olyan termék kap, amely egy meghatározott földrajzi területről származik, és a minősége vagy bármilyen más fontos tulajdonsága az adott területtel függ össze, ill. feldolgozása hagyományos módszerekkel, és legalább részben az adott területen történik.

A fekete és a fehér Sarawak bors ugyanazon kúszónövény termése. A fűszerbogyók színe attól függ, hogy mennyire éretten szedték le őket. Ennek megfelelően különböző a fűszer feldolgozásának módszere, ami befolyásolja a végső ízét, illatát, színét.

A borstermő kúszónövényt nyílt helyen termesztik, legtöbbször tűző napon, és évente többször nyesik meg a növényt, ami egy nagyon eltérő termesztési mód az indiaihoz viszonyítva. Kézzel gyűjtik be, zölden, mielőtt teljesen beérne; napon szárítják. Szárítás közben fermentálódik, ettől vált a színe sötétre, hasonlóan a vaníliához vagy a teához.

Közepes méretű borsnak számít, sötétbarna színű. Gyümölcsös, citrusos, friss illatok jellemzik, aromavilága komplex, gyümölcsös, lágyan virágos, enyhe savassággal, nedves fa, kakaó és édesgyökér utóízzel. Csípőssége hosszan megmarad a szájban, erős, de enyhébb, mint a Tellicherry fekete bors vagy a malabár tigris bors.

 

Felhasználás

Egy igazi minőségi bors, „konyha-független”, bármihez adjuk hozzá, különlegessé teszi, legyen szó édes, sós, keserű vagy savanyú ételről, pont azért, nagyon fontos, hogy az egész borsszemeket csak közvetlenül a felhasználás előtt daráljuk/törjük, és ha főzéshez használjuk, csak a végén adjuk az ételhez, mielőtt levennénk a tűzről.

Kiváló steak bedörzsölésére, más fűszerekkel kombinálva, de meghagyva alap- és fő fűszernek a fekete borsot. Isteni fekete bors szószhoz, maláj csirkéhez, Sarawak laksához, kínai ihletésű stir fry-okhoz. Nagyon jó marinádokhoz, erős ízvilágú pörköltekhez, szaftos ételekhez, vadhúsokhoz, salátadresszingek fűszerezéséhez; kitűnő grillezett/serpenyőben sült vörös húsokra/zöldségekre, levesekre, friss salátára, tésztaételekre, általában friss sajtokra, specifikusan pedig kecske- és juhsajtokra darálva. Különösen jól illik kacsához vagy libamájhoz.

Mint desszertbors, nagyon isteni csokoládés-, vaníliás- és piros gyümölcsös desszertekhez.

Egész bors: akkor tegyük az ételbe, ha azt sokáig kell főzni, vagy sokáig állhat, és van idő arra, hogy íze, aromája átjárja az ételt.

Durvára tört/őrölt bors: akkor használjuk, ha a borsot független alkotóelemnek tekintjük.

Nagyon finomra őrölt bors: minél finomabbra őröljük, aromája annál intenzívebben ötvöződik az étellel.

 

Más fűszerekkel való társítás

Készítsünk saját borskeveréket, keverjük bátran különleges, ínyenc borsokkal.

Ha komplex, telt csípősséget szeretnénk kihozni a fekete borsból, társítsuk chilivel, mustármaggal szecsuáni borssal vagy gyömbérrel. Ha a fás árnyalatait akarjuk hangsúlyozni, kombináljuk babérlevéllel, fekete kardamommal és szerecsendióval.

 

Az összetevőkről

 

Összetétel

fekete bors (Piper nigrum)

 

Allergének

Tejport, földimogyorót, dióféléket, zellert, mustárt, szezámmagot, szóját, gluténtartalmú gabonaféléket, halat, tojást is csomagoló üzemben készült, emiatt ezen allergéneket nyomokban tartalmazhatja.

 

Tárolás: Mivel aromája illékony, és ízanyagai halványodnak, ha hosszasan éri a fény, használjunk és tartsunk inkább egész borsot, tároljuk légmentesen lezárva, lehetőleg sötét színű tárolóban.

Származási ország: Borneo, Malajzia

 

Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a termékinformációk pontosak legyenek, azonban az élelmiszertermékek folyamatosan változnak, így az összetevők, a tápanyagértékek, a dietetikai és allergén összetevők is. Minden esetben olvassa el a terméken található címkét, és ne hagyatkozzon kizárólag azon információkra, amelyek a weboldalon találhatóak.
Ha bármilyen kérdése van, kérjük, hogy vegye fel a kapcsolatot az Ázsia Bt.-vel, vagy esetlegesen a termék gyártójával.
Annak ellenére, hogy a termékinformációk rendszeresen frissítésre kerülnek, az Ázsia Bt. nem vállal felelősséget semmilyen helytelen információért, amely azonban az Ön jogait semmilyen módon nem érinti.

Hasonló termékek

A kiválasztott termék a kosárba került!