Sambal badjak -koningsvogel

Sambal badjak -koningsvogel

Ár:
3.250 Ft
db

A termék adatai

Kiszerelés: 375 g
Bruttó egységár: 8 667 Ft/ kg

A termékről

 

Termékleírás

Hollandiában gyártott indonéz, pontosabban nyugat-jávai chilipaszta. A hőkezelt (pirított) sambalok kategóriájába tartozik. Krémes, viszonylag homogén. Színe sötétebb vörös, jóval enyhébb és édesebb, mint a többi sambal, éppen ezért ez a legjobb bevezető a sambalok világába az alacsony csípősségtűrő küszöbbel rendelkezőknek.

Az indonéz háztartásokban készített sambal badjakokhoz (bajak) képest egyszerűbb összetételű, mindössze hagyma-fokhagyma fűszerezi, és cukor édesíti. Nem tartalmaz erjesztett garnélapasztát (terasi/trassie), kukui diót, bizonyos aromás zöldfűszereket, amelyek tovább finomítanák az ízvilágát.

Vegán termék, nem tartalmaz ízfokozót, mesterséges színezéket.

 

Mi a sambal és mi a sambal badjak?

A sambal valójában egy gyűjtőfogalom, indonéz chilipaszták, salsák és szószok sokaságát takarja, több, mint 300 változata van csak Indonéziában, attól függően, hogy milyen chiliből, ill. milyen másodlagos alapanyagokból készül, milyen az állaga, melyik régióból származik stb. Bár Malajziában, Srí Lankán, Brunei-ben és Szingapúrban, ill. Hollandiában és Suriname-ben is nagyon elterjedt, az nem vitatott, hogy a sambal indonéz eredetű.

A hagyományos sambalok alapja a chilipaprika (általában többfélét használnak). Ezt egészítik ki különböző „másodlagos” alapanyagokkal, mint pl. erjesztett garnélapaszta (terasi/trassie), fokhagyma, hagyma, salottahagyma, mogyoróhagyma, paradicsom, pálmacukor, limelé, szardella, tamarind, édes szójaszósz (ketjap manis), mangó stb. A hozzávalókat mozsárban zúzzák darabosabb, kevésbé egynemű pasztává, vagy darabolják/aprítják. Két fő kategóriába sorolják: nyers (sambal mentah - főként Kelet-Indonézia), hőkezelt (sambal masak - főként Nyugat-Indonézia). Csípőssége igen széles skálán mozog: a nagyon enyhe, édeskéstől egészen az extrém csípősig, attól függ, hogy milyen chilifajtát használnak éppen.

A kereskedelmi forgalomban kapható sambalok - a darabos, nem egynemű, salsa-szerű hagyományosakhoz képest - inkább szószra emlékeztetnek, sűrűbbek, állaguk krémesebb, homogénebb.

A sambal badjak vagy bajak (jelentése eke) egy elég népszerű - pirított (masak) - sambal változat, Bantenből, Jáva sziget legnyugatibb tartományából. Az alapösszetevője chilipaprika, amit olajban pirítanak össze salottahagymával, fokhagymával, erjesztett garnélával (terasi/trassie), kukui dióval, pálmacukorral, olykor galangát, gyömbért, citromnádat és tamarindot, sőt néha kókusztejet is adnak hozzá.

 

Felhasználás

Bár szinte mindenhez talál, az indonéz konyha mégis általában inkább a sült ételeivel (sült halak – ikar bakan, sült csirke – ayam ungkep, ayam goreng kremes; sült tenger gyümölcsei stb.), bizonyos satékkal (pl. sate taichan, sate ponorogo stb.) és a lalapannal (vegyes, nyers zöldségsaláta) társítja, mint mártogató szószt.

Használható általánosan is, mindennapi ízesítőként vagy asztali mártogatóként, többé-kevésbé mindenhez illik. Jó húsok pácolásához; sült/grillezett húsokra kenve; sima párolt rizshez; rizses ételek, stir fry-ok ízesítésére; tojásos ételekhez, pörköltekhez, ragukhoz, húsgolyókhoz, szendvicsekben, zöldséges ételekhez. Kitűnő mártogatónak (akár önmagában, akár majonézben elkeverve) krupuk udang-hoz (rákszirom) vagy bármilyen ropogós krékerhez, friss és sült zöldségekhez, sült tofuhoz.

 

Az összetevőkről

 

Összetétel

darált piros chili 37% (só), darált hagyma (szulfit), cukor, lágy barna cukor, napraforgóolaj, aroma, fokhagymapor, tartósítószer: E202, E211, E260

 

Allergének

Szulfitot tartalmaz.

 

Tápanyag-összetétel 100 g termékben

Átlagos tápérték 100 g termékben
Energia: 1434 kJ/343 kcal
Zsír: 17,8 g
- amelyből telített zsírsavak: 1,96 g
Szénhidrát: 40,4 g
- amelyből cukrok: 28,9 g
Fehérje: 3,70 g
Só: 4,70 g

 

Tárolás: Felbontás után tároljuk hűtőben.

Származási ország: Hollandia

 

Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a termékinformációk pontosak legyenek, azonban az élelmiszertermékek folyamatosan változnak, így az összetevők, a tápanyagértékek, a dietetikai és allergén összetevők is. Minden esetben olvassa el a terméken található címkét, és ne hagyatkozzon kizárólag azon információkra, amelyek a weboldalon találhatóak.
Ha bármilyen kérdése van, kérjük, hogy vegye fel a kapcsolatot az Ázsia Bt.-vel, vagy esetlegesen a termék gyártójával.
Annak ellenére, hogy a termékinformációk rendszeresen frissítésre kerülnek, az Ázsia Bt. nem vállal felelősséget semmilyen helytelen információért, amely azonban az Ön jogait semmilyen módon nem érinti.

Hasonló termékek

A kiválasztott termék a kosárba került!