*shaoxing rizs főzőbor -pagoda

Shaoxing rice wine -pagoda

Ár:
10.679 Ft
db
Átmeneti készlethiány!

A termék adatai

Kiszerelés: 3785 g
Bruttó egységár: 2 821 Ft/ kg

A termékről

 

Termékleírás

Kínai rizs főzőbor. Rizs és búza erjesztésével készült, borostyánsárga színét karamellel állították be. Alkoholtartalma 14%. Ugyan száraz bor, mégis leheletfinoman édes, picit savanykás, nem nagyon emlékeztet semmilyen tekintetben a szőlőből készített borokra. Illatos, de nem kifejezetten alkoholos illatú.

A szójaszósz mellett talán ez az egyik leggyakrabban használt ízesítő a kelet-kínai, főként a zhe és a shanghai-i konyhákban.

 

Mi a Shaoxing rizs főzőbor?

A Shaoxing bor (Shaoxing huang jiu) egyfajta huangjiu vagy sárga bor, amelyet ragacsos rizs és kis mennyiségű búza vagy cirok, esetleg köles fermentálásával készítenek, és penész- vagy búza alapú élesztőt adnak hozzá.

Több, mint 2000 éve létező kínai rizsbor-fajta, amely a Zhejiang tartománybéli Shaoxing nevű, bortereméléséről híres városból származik, innen is kapta a nevét.

Alkoholtartalma változó, 14 és 20 % között mozoghat. Sokféle minőségben készítik, itt is érvényes, hogy az ár tükrözi a minőséget.

Tiszta, sötét borostyánszínű, illatos, lágy bor, melyet az alapízek egyensúlya jellemez, egyszerre édeskés, savanykás, kesernyés, sós és fanyar, ill. pikáns, az alkoholtartalma miatt.

Nem összetévesztendő a sima kínai rizs főzőborral, amely nemcsak színben (fehér), de ízben is eltérő, hiányzik belőle a komplexitás, mélység. Ezt inkább Szecsuánban, Tajvanon használják, míg a Shaoxinget inkább Kelet-Kínában, különösen Zhejiang tartományban.

A kész ételekben íze nem különül el, nem emelkedik ki, „mindössze” az össz-ízhatást teszi jobbá, harmonikusabbá, az alapanyagok ízét hangsúlyozza. A halak, tenger gyümölcsei és karakteresebb húsok esetében semlegesíti ezek sajátos illatát.

 

Felhasználás

Főzéshez-ízesítéshez kis mennyiség, max. 1 - 2 evőkanál, marináláshoz viszont nagyobb mennyiség szükséges. Az alkoholtartalma javarészt elpárolog főzéskor.

Nem minden kínai ételhez illik, van, amihez a sima fehér rizs főzőbort kell használni, és van, amihez kifejezetten Shaoxinget.

Leggyakrabban stir fry-ok (pl. chow mein – stir fry tészta zöldséggel, olykor hússal/tofuval; marha stir fry, kesudiós csirke), mártogatók (pl. a sült, töltött tofu pasztához kínált mártogató), levesek (wonton leves, kínai kukoricaleves, shandongi három gyöngy leves), marinádok (pl. a Kung pao csirke marinádja; a tavaszi csirke gesztenyével stir fry marinádja), sült rizs, tavaszi tekercs (zöldséggel/hússal/tenger gyümölcseivel töltött tekercs) és dumplingok töltelékének ízesítésére (pl. wonton – leggyakrabban levesbetétként kínált kínai, húsos/zöldséges táska ; potsticker – kínai pirított, töltött, húsos táska) használják.

Alapvető ízesítő a piros főzéssel (speciális kínai párolási technika) készült vagy másképp hong shao ételek esetében (pl. kínai párolt hal – hong shao yu; Shanghai stílusú párolt hasaalja szalonna – hong shao rou; dongpo sertés – serpenyőben elősütött, piros főzéssel befejezett hasaalja szalonna).

Központi szerepe van bizonyos hagyományos hideg előételek készítésénél, mint a részeges csirke, részeges garnéla/rák/tofu/máj stb.

Fontos részét képezi a tajvani három csésze csirke (szezámolaj-shaoxing rizs főzőbor-szójaszósz kombinációjával ízesített csirke) ételnek, bizonyos kínai stílusú fényező szószoknak, a tasiminek (édes-savanyú-csípős-krémes bárányhúsos pekingi étel).

Általánosságban jó adalék hússal (főleg sertés, bárány, marha, vadhús) és hallal/tenger gyümölcseivel készített ételekhez, konyhától függetlenül. Segít semlegesíteni ezek esetleges tipikus szagát. Bármilyen marinádhoz, és hosszan, lassan főzött ételhez (raguk, pörköltek, alaplevek) kiváló.

A Shaoxing főzőbor helyettesítésére a legegyszerűbb, legolcsóbb megoldás a száraz sherry vagy a sima kínai rizs főzőbor, esetleg a kínai főzőbornál valamivel lágyabb japán főző sake vagy a koreai soju. Ha tényleg csak egy kevés bort kér a recept, talán még mirinnel (japán édes rizs főzőbor, ami édesebb, úgyhogy, ha ezt használunk, csökkentsük a receptben a cukor mennyiségét) is kiválthatjuk.

 

Az összetevőkről

 

Összetétel

víz, rizs, búza, színezék (karamell)

 

Allergének

Búzát tartalmaz.

 

Tárolás: Felbontás után sem szükséges hűteni, gondosan lezárva sötét, hűvös helyen hosszú ideig eláll.

Származási ország: Kína

 

Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a termékinformációk pontosak legyenek, azonban az élelmiszertermékek folyamatosan változnak, így az összetevők, a tápanyagértékek, a dietetikai és allergén összetevők is. Minden esetben olvassa el a terméken található címkét, és ne hagyatkozzon kizárólag azon információkra, amelyek a weboldalon találhatóak.
Ha bármilyen kérdése van, kérjük, hogy vegye fel a kapcsolatot az Ázsia Bt.-vel, vagy esetlegesen a termék gyártójával.
Annak ellenére, hogy a termékinformációk rendszeresen frissítésre kerülnek, az Ázsia Bt. nem vállal felelősséget semmilyen helytelen információért, amely azonban az Ön jogait semmilyen módon nem érinti.

Hasonló termékek

A kiválasztott termék a kosárba került!