*kimchi alapszósz csípős -momoya

Kimchi base -momoya

Ez a termék jelenleg nem kapható

A termék adatai

Kiszerelés: 190 g
Bruttó egységár: 13 105 Ft/ kg

A termékről

 

Termékleírás

Japánból származó, nagyon csípős és koncentrált szósz a közismert kimchi otthoni elkészítéséhez, de nemcsak… Ez a csípős-savanyú, igen fűszeres püré chili, gyümölcsök, erjesztett kínai kel keveréke, bonito- és tintahal kivonattal, algával, és egy leheletnyi umami ízzel.

A kimchi egy tejsavas erjesztéssel készült, sós és csípőssavanyúság-szerű zöldség. Eredetileg Korea egyik hagyományos, nemzeti alapétele, de Japánban is készítik, itt kimuchinak hívják, és abban különbözik a koreaitól, hogy nem, vagy csak nagyon rövid ideig fermentálják a zöldségeket, és sokkal édesebb, mint a koreai változat.

Koreában nagyon sokfajta változata létezik attól függően, hogy milyen fő alapanyagot használnak, és hogyan fűszerezik.

A legközismertebb kimchi valamilyen káposztából és fehér retekből készül. Általában chiliporral (gochugaru) fűszerezik, salottával, fokhagymával, gyömbérrel, valamilyen sózott tenger gyümölcseivel, val, cukorral, halszósszal ízesítik.

Egy rendkívül egészséges ételnek számít: függetlenül, hogy milyen zöldség az alapja, nagyon magas a rosttartalma, alacsony a kalóriatartalma, általában tartalmaz A vitamint, B1- és B2 vitamint, C vitamint, kalciumot, vasat, flavonoidokat. Kitűnő antioxidáns. És ami a legfontosabb, mint minden erjesztett étel, egy élő élelmiszer, tele probiotikummal.

A kimchit elsősorban köretként fogyasztják Koreában, de készítenek levest (kimchiguk) is belőle, hozzáadják pörköltszerű ételekhez (kimchi jjigae), sültrizshez (kimchi bokkeumbap) is.

 

Felhasználás

Főképpen kimchi készítéséhez ajánlott (azzal együtt, hogy ez egy japán változat, és kicsit másabb, mint egy koreai).

Ha a japán változatot készítjük, nem szükséges erjeszteni (vagy csak nagyon minimális ideig), csupán össze kell keverni valamilyen káposztával (vagy más zöldséggel).

Ha a koreai verzióban utazunk, akkor először daraboljuk fel a káposztát (vagy más zöldséget), egy nagy tálban sózzuk le. Nyomkodjuk le, öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje, és hagyjuk állni min. 2 órát, de legjobb, ha egy éjszakán át. Ha letelt a sóban érlelési idő, öntsük le a káposztáról a levet, keverjük össze a szósszal, tömködjük nagyon szorosan befőttesüvegbe, öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje a káposztát. Csavarjuk rá a tetejét, és naponta legalább kétszer szisszentsük ki az erjedés közben képződött gázokat. Tároljuk szobahőmérsékleten, amíg készre érik (3 – 5 nap). Ha már kész, tegyük hideg helyre, hogy a további fermentációt minimálisra csökkentsük.

A kimchi készítésén kívül használhatjuk stir-fry szószként is, húsokhoz vagy ázsiai tésztákhoz, salátaöntetként (bánjunk vele óvatosan), adhatjuk tofu jjigae-hoz (koreai csípős tofu pörkölt) kimchilé helyett.

Nagyon jó alap a budae jjigae-hoz (laktanya ragu, egy amerikai-koreai, fúziós étel) vagy a japán kimchi nabe-hez (japán kimchi hot pot).

Általános ízesítő szószként is kitűnő, ha a koreai (koreai japán) ízvilágot szeretnénk ételeinkbe becsempészni.

 

Az összetevőkről

 

Összetétel

víz, só, fokhagyma, cukor, glükóz fruktóz szirup (kukorica), alma, MSG, ecet, mandarin, chili, savanyított zöldségek (salotta, kínai kel, só, ecetsav), bonito alaplé, tintahal kivonat, hidrolizált szójafehérje, szárított bonito, citromsav, gyömbér, hínár, xantán gumi, E415, E160c

 

Allergének

Szóját, halat tartalmaz.

 

Tápanyag-összetétel 100 g termékben

Átlagos tápérték 100 g termékben
Energia: 395 kJ/94 kcal
Zsír: 1,2 g
- amelyből telített zsírsavak: 0 g
Szénhidrát: 11,9 g
- amelyből cukrok: 11,8 g
Fehérje: 5,8 g
Só: 13,7 g

 

Tárolás: Felbontás után tároljuk hűtőben, így hosszú ideig megőrzi minőségét.

Származási ország: Japán

Hasonló termékek

A kiválasztott termék a kosárba került!