Bombay biryani -ashoka

Bombay biryani -ashoka

Ár:
1.890 Ft
db

A termék adatai

Kiszerelés: 280 g
Bruttó egységár: 6 750 Ft/ kg

A termékről

 

Termékleírás

Bombay biryani ihlette készétel: közepesen csípős, fűszeres, indiai stílusú, főtt zöldséges rizs.

A termék halal minősítésű, gluténmentes, nem tartalmaz tartósítószert. Megfelelő a vegán és vegetáriánus étrendet követők számára is! Tűzhelyen és mikrohullámú sütőben is elkészíthető, csak melegíteni kell (lásd lent).

 

Mi a biryani és mi a Bombay biryani?

A biryani egy rizs alapú vegyes egytálétel, ami az Indiai szubkontinens muszlimjainak egy igencsak tipikus és népszerű főétele. Bár eredete bizonytalan, egyértelmű perzsa jegyeket hordoz. Nagyon-nagyon sok változata van, nemcsak Indián belül (Hyderabadi, Kalkutta, Bombay, Malabar, Thalassery, Ambur stb.), hanem a környező országokban is (Sindhi, Karachi-stílusú, Srí Lanka, dan pauk, afganisztáni stb.); ezek kisebb vagy nagyobb mértékben különböznek fűszerezésben, hozzáadott kiegészítő- és fő alapanyagokban, főzési technikában stb.

Nem összetévesztendő a pulao rizzsel vagy piláffal, mert amíg a pulao szárazabb, egyszerűbb fűszerezésű, és gyakran köretként kínálják, a biryani szaftosabb, nagyon változatosan fűszerezett, és mindig főétel.

A biryani egyik fontos sajátossága, hogy rétegezéssel készül: vagy két rizsréteg közé kerül a hús (vagy a zöldség), vagy az alsó réteg húsra egy nagyobb réteg rizst terítenek. A hús lehet csirke (pl. Lucknowi biryani), birka (pl. Degh Ki biryan, Memoni biryani), kecske (pl. Chettinad biryani), marha (pl. Kalyani biryani), hal (pl. Kerala stílusú hal biryani), garnéla (pl. Bhatkali biryani).

Bármilyen biryaniról legyen szó, a húst általában egy fűszeres-joghurtos marinádban pácolják, mivel a joghurt húspuhító tulajdonságokkal rendelkezik. Különböző illatos-aromás indiai fűszereket (egész és őrölt: szerecsendió, szerecsendió-virág, bors, szegfűszeg, kardamom, fahéj, babérlevél, koriander, gyömbér, zöld chili stb.) és zöldfűszereket (menta, korianderzöld stb.), ill. változatos ízesítőket (hagyma, fokhagyma, paradicsom, ghi, olykor sáfrány és rózsavirágvíz/kewra víz stb.) adnak hozzá külön, a rétegezéskor. Bizonyos változatokba aszalt gyümölcsöket és kesudiót is tesznek, a tetejére meg pirított, karamellizált hagymát, friss zöldfűszereket (korianderzöld, menta) szórnak.

Kétféle elkészítési módja van: a pakki (főtt) és a kacchi (nyers), a pakki biryani esetében minden nyers alapanyagot először részlegesen hőkezelnek külön, majd rétegezik, és így főzik készre. A kacchi biryani esetében minden alapanyag nyersen kerül az edénybe, és hosszan, lassan párolják a dum pukht technikát használva. A dum pukht (dampokhtak) vagy egyszerűen csak dum egy főzési módszer, ami nagyon népszerű főleg Észak Indiában, de máshol is: egy vastag aljú/dupla aljú, kerek, merőleges falú edényben lassú tűzön főzik az ételt lefedve. A fedőt tésztával tömítik körbe, teljesen lezárva azt, így a fűszeres és aromás léből meg a marinádból és a húsból keletkező gőz, amely felfelé száll az edényen belül, és nem tud „megszökni”, átjárja a húst és a rizst (így ezek gyorsabban puhulnak), majd kondenzálódik, és ez megakadályozza, hogy az étel kiszáradjon.

A hagyományosan készített Bombay biryani abban különbözik az ezerféle másik biryanitól, hogy sült krumplikockákat és paradicsomot is adnak hozzá, akár zöldséges, akár húsos változatról van szó. Egy másik sajátossága, hogy lágyan édeskés, mert aszalt szilvával készül, és a kewra vízzel locsolják. Jellemzően karamellizált, sült hagymával és mentalevéllel szórják meg.

 

Felhasználás

Tűzhelyen: A bontatlan tasakot tegyük forrásban levő vízbe, úgy, hogy az teljesen ellepje. 3 - 5 perc után vegyük ki, bontsuk fel a tasakot, és tálaljuk a forró biryanit.

Mikrohullámú sütőben: A tasak tartalmát öntsük egy mikrohullámú sütőben is használható edénybe, melegítsük 2 percig. Kavarjuk össze, és tálaljuk forrón.

TIPP

  • Kínáljuk hagymás-uborkás raitával (joghurt alapú, fűszeres zöldségsaláta).
  • Meglocsolhatjuk egy kis kewra vízzel, és szórhatunk bele aszalt szilvát is, hogy valamelyest közelebb hozzuk az eredeti Bombay biryanihoz.

 

Az összetevőkről

 

Összetétel

főtt basmati rizs, zöldségek (krumpli, sárgarépa, zöldbab, zöldborsó), hagyma, víz, napraforgóolaj, só, fokhagyma, mentalevelek, paradicsompaszta, gyömbér, zöld chili, római kömény, egész piros chili, őrölt koriander, chilipor, őrölt kurkuma, fűszerek (fekete bors, fekete kardamom, zöld kardamom, szerecsendió-virág, őrölt szegfűszeg, babérlevél, őrölt fahéj), csillagánizs, fekete kardamom, babérlevél, szegfűszeg, fahéj

 

Tápanyag-összetétel 100 g termékben

Átlagos tápérték 100 g termékben
Energia: 762 kJ/182 kcal
Zsír: 4,7 g
- amelyből telített zsírsavak: 0,5 g
Szénhidrát: 32 g
- amelyből cukrok: 0 g
Fehérje: 3,5 g
Só: 1,4 g

 

Tárolás: Száraz hűvös helyen tartandó. Felbontás után 24 órán belül fogyasszuk el.

Származási hely: India

 

Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a termékinformációk pontosak legyenek, azonban az élelmiszertermékek folyamatosan változnak, így az összetevők, a tápanyagértékek, a dietetikai és allergén összetevők is. Minden esetben olvassa el a terméken található címkét, és ne hagyatkozzon kizárólag azon információkra, amelyek a weboldalon találhatóak.
Ha bármilyen kérdése van, kérjük, hogy vegye fel a kapcsolatot az Ázsia Bt.-vel, vagy esetlegesen a termék gyártójával.
Annak ellenére, hogy a termékinformációk rendszeresen frissítésre kerülnek, az Ázsia Bt. nem vállal felelősséget semmilyen helytelen információért, amely azonban az Ön jogait semmilyen módon nem érinti.

Hasonló termékek

A kiválasztott termék a kosárba került!