Delhi dal makhani enyhe -ashoka

Delhi dal makhani mild -ashoka

Ár:
1.690 Ft
db

A termék adatai

Kiszerelés: 280 g
Bruttó egységár: 6 036 Ft/ kg

A termékről

 

Termékleírás

Indiai dahl készétel, vegán változatban: urid lencse-vörös vesebab „főzelék”, sűrű, paradicsomos, fűszeres, közepesen csípős mártásban, tejszín és vaj nélkül.

Halal minősítésű, gluténmentes, nem tartalmaz mesterséges tartósítószert. Igazi kényelmi termék, csak melegíteni kell (lásd lent). Tűzhelyen és mikrohullámú sütőben is elkészíthető, mindössze pár percet vesz igénybe.

 

Mi a dal makhani?

Az egyik legnépszerűbb észak-indiai vegetáriánus pándzsábi fogás. Ebben a formájában viszonylag újnak számít, valójában azonban csupán egy régi indiai ételnek, az urad ki dalnak egy modern változata. A delhi-i Moti Mahal nevű étterem alapítói készítették el először az 1950-es években, nem sokkal a vajas csirke (murgh makhani – tandoori csirkedarabok paradicsomos-joghurtos, krémes szószban) kitalálását követően. Neve, a dal makhani vajas lencsét jelent.

Egész, hántolatlan urid lencséből (urad dal) és vörös vesebabból (rajma) készül. Mártása paradicsom és hagyma alapú, fokhagyma és gyömbérpürével. Fűszerezése szinte visszafogottnak mondható az átlag indiai ételekhez képest. Főleg egész fűszereket használnak, általában minden verzióba kerül fahéj, egész zöld kardamom (és/vagy fekete), szegfűszeg, római kömény, chili és görögszénalevél, a többi fűszer változó. Manapság nagyon sok receptben őrölt garam masalával váltják ki az egész fűszereket, az egyszerűség kedvéért. 

Sűrű, krémes, bársonyos állagának titka egyrészt a nagyon lassú és hosszú főzésben rejlik, másrészt a tejszín és a tetemes mennyiségű vaj használatában. Laktató, kalóriadús étel, amit indiai lepénykenyérfélékkel (naan – tandoori kemencében sütött, kelesztett indiai lepénykenyér; roti – teljes kiőrlésű lisztből készült, kelesztetlen indiai lepénykenyér; chapati – teljes kiőrlésű lisztből készített, kelesztetlen indiai lepénykenyér; paratha – rétegezéssel készített, kelesztetlen indiai lepénykenyér; kulcha – búza fehérlisztből készült, nagyon rövid ideig kelesztett lepénykenyér) és/vagy párolt basmati rizzsel (vagy ennek valamilyen ízesített változatával) kínálnak.

Ugyan ez nem kötelező eleme, de a készítésénél gyakran alkalmazzák az ún. dhungar módszert, amikor faszénnel füstölik meg az ételt. A már kész, de még főzőedényben levő étel tetejére egy külön kis fémedénybe helyezve, izzó faszéndarabot tesznek. A szenet pár kanál ghi-vel (vagy valamilyen semleges ízű növényi olajjal) meglocsolják, majd az edényt lefedik, és 10 - 15 percig így hagyják, ami alatt az ételt átjárja egy utánozhatatlan, kellemes vajas, füstös íz.

 

Felhasználás

Elkészítés

Tűzhelyen:

  • A bontatlan tasakot tegyük forrásban levő vízbe, úgy, hogy az teljesen ellepje. 3 - 5 perc után vegyük ki, bontsuk fel a tasakot, és tálaljuk forrón.
  • A tasak tartalmát öntsük egy edénybe, közepes hőfokon melegítsük kb. 2 percig, időnként megkavarva. Tálaljuk forrón.

Mikrohullámú sütőben:

A tasak tartalmát öntsük egy mikrohullámú sütőben is használható edénybe, melegítsük 2 percig. Kavarjuk össze, és tálaljuk forrón.

Köretként adjunk mellé valamilyen indiai lepénykenyérfélét (pl. fokhagymás vagy vajas naan, roti, chapati, paratha, kulcha stb.) és/vagy párolt basmati rizst. A dal makhanit nagyon jól kiegészíti a zöld chutney (menta-koriander), ill. kísérő italként az édes lassi (édes joghurt ital).

Ha nem vegán étrenden élünk, tegyünk egy vajdarabkát a forró dal tetejére, krémesebbé fogja tenni.

 

Az összetevőkről

 

Összetétel

víz, urid lencse, hagyma, kókusztej, napraforgóolaj, vörös vesebab, paradicsompüré, kesudió, gyömbér, só, korianderlevél, fokhagyma, chilipor, fűszerek (csillagánizs, fekete kardamom, fekete bors, fűszerkömény, cassia, chili, szegfűszeg, só, koriander, római kömény, szárított gyömbér, édeskömény), zöld chili, kurkuma, kardamom, fahéj, szegfűszeg

 

Allergének

Kesudiót tartalmaz. Nyomokban földimogyorót, dióféléket, szóját tartalmazhat.

 

Tápanyag-összetétel 100 g termékben

Átlagos tápérték 100 g termékben
Energia: 385 kJ/92 kcal
Zsír: 4,1 g
- amelyből telített zsírsavak: 1,1 g
Szénhidrát: 7,6 g
- amelyből cukrok: 0,7 g
Fehérje: 4,3 g
Só: 0,97 g

 

Tárolás: Száraz, hűvös helyen tartandó. Felbontás után 24 órán belül fogyasszuk el.

Származási hely: India

 

Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a termékinformációk pontosak legyenek, azonban az élelmiszertermékek folyamatosan változnak, így az összetevők, a tápanyagértékek, a dietetikai és allergén összetevők is. Minden esetben olvassa el a terméken található címkét, és ne hagyatkozzon kizárólag azon információkra, amelyek a weboldalon találhatóak.
Ha bármilyen kérdése van, kérjük, hogy vegye fel a kapcsolatot az Ázsia Bt.-vel, vagy esetlegesen a termék gyártójával.
Annak ellenére, hogy a termékinformációk rendszeresen frissítésre kerülnek, az Ázsia Bt. nem vállal felelősséget semmilyen helytelen információért, amely azonban az Ön jogait semmilyen módon nem érinti.

 

 

Hasonló termékek

A kiválasztott termék a kosárba került!