Pilau rizs készétel -co-op

Pilau rice -co-op

Ez a termék jelenleg nem kapható

A termék adatai

Kiszerelés: 250 g
Bruttó egységár: 1 960 Ft/ kg

A termékről

 

Termékleírás

Hagymás-római köményes, párolt basmati rizs, amit legfeljebb indiai pilau (pulao/pilaf) stílusú rizsnek nevezhetünk, lévén, hogy bármilyen eredeti pulaohoz képest ez egy meglehetősen szerény változat.

Gluténmentes, nem tartalmaz mesterséges színezéket, ízfokozót. Megfelelő a vegán és vegetáriánus étrendet követők számára is! Igazi kényelmi termék, egy olyan készétel, amellyel szinte semmi dolog nincs, csupán felmelegítésre szorul (lásd lent).

 

Mi a pilau?

A pilau (másképpen pulao, pilaf stb.) egy világszerte elterjedt ételféle, Európától a Balkánon, Afrikán és Közel-Keleten keresztül egészen Ázsiáig majdnem mindenhol megtalálni valamilyen formában, visszafogottabb vagy összetettebb változatban.

Nagyon kiáltalánosítva és leegyszerűsítve, a pilau egy fűszeres, illatos, aromás rizses étel, amelyhez húst/zöldséget, olykor pedig olajos magvakat és szárított gyümölcsöket is adnak. Bár fő alapanyaga leggyakrabban a rizs, bizonyos országokban ez bulgur vagy kuszkusz.

Indiában a pilau alapja a hosszúszemű, aromás basmati rizs, amelyhez valamilyen lencse/zöldség/húsfélét adnak. Egész kardamommal, római köménnyel, babérral, fahéjjal, kurkumával, sáfránnyal stb. fűszerezik. Bizonyos változatokba kesudió vagy pisztácia és szárított gyümölcs is kerül. Általában először a fűszereket és a másodlagos alapanyagokat futtatják meg ghi-n vagy olajon, majdnem készre főzik, és csak ekkor adják hozzá a rizst, annyi vízzel/alaplével felöntve, amennyit a rizs magába tud szívni, amíg készre fő.

Nem összetévesztendő a biryanival, mert amíg a biryani szaftosabb, változatosabban fűszerezett, elkészítése időigényesebb és jóval összetettebb, és mindig főételként kerül az asztalra, addig a pilau szárazabb, egyszerűbb fűszerezésű, és bár sokszor egytálételként kínálják, gyakori az is, hogy csak köret szerepet tölt be, főleg az egyszerűbb verziói esetében.

Mint elég sok étel esetében, itt is elég nehéz egyértelmű különbséget tenni, egyrészt, mert sok a hasonlóság köztük, másrészt mert mind a pilaunak, mind a biryaninak temérdek változata van, ez pedig szinte lehetetlenné teszi egy egységes megkülönböztető szabályrendszer felállítását, ami minden esetben, kivétel nélkül megállja a helyét.

 

Felhasználás

Adjuk köretként curry-k, dahlok (indiai fűszeres lencsefőzelékszerűség), csirke tikka (fűszeres joghurt marinádban pácolt, nyárson, tandoori kemencében sütött csirkehúsdarabok), panír tikka (fűszeres joghurt marinádban pácolt, nyárson, tandoori kemencében sütött friss, puha tehénsajtdarabok) mellé.

Kínáljunk mellé raitát (joghurt alapú, fűszeres zöldségsaláta) vagy valamilyen indiai pickle-t/chutney-t, kísérő „kenyérként” pedig papadot (bő olajban sütött, vékony, ropogós, kelesztetlen kenyérféle urid lencse-lisztből) és/vagy rotit (teljes kiőrlésű lisztből készült, kelesztetlen indiai lepénykenyér).

Nagyon jól kiegészít szinte bármilyen egyszerűen elkészített húsfélét, halat, tenger gyümölcseit, grillezett zöldséget.

Elkészítés

Mikrohullámú sütőben: Finoman nyomkodjuk meg a tasakot, hogy a rizsszemek különváljanak. A tetején csináljunk egy 2 cm-es bevágást, és állva tegyük be a mikrohullámú sütőbe. 800W-on 2 percig, 900W-on 1½ percig kell melegíteni. Vegyük ki, öntsük egy edénybe, és lazítsuk fel egy villával. Óvatosan kezeljük, mert a tasak teljes felnyitásakor a forró gőz megégetheti a kezünket.

Az összetevőkről

 

Összetétel

főtt basmati rizs 92% (víz, basmati rizs), hagyma 4%, napraforgóolaj, ízesítők, só, római köménymeg, stabilizátor: E412

 

Allergének

Nyomokban szezámmagot tartalmazhat.

 

Tápanyag-összetétel 100 g termékben

Átlagos tápérték 100 g termékben
Energia: 666 kJ/157 kcal
Zsír: 1,8 g
- amelyből telített zsírsavak: 0,3 g
Szénhidrát: 31 g
- amelyből cukrok: <0,5 g
Rost: 1,0 g
Fehérje: 3,6 g
Só: 0,38 g

 

Tárolás: Száraz, hűvös helyen tartandó. Felbontás után max. 2 napon belül fogyasszuk el, addig tároljuk hűtőben.

Származási hely: India

 

Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a termékinformációk pontosak legyenek, azonban az élelmiszertermékek folyamatosan változnak, így az összetevők, a tápanyagértékek, a dietetikai és allergén összetevők is. Minden esetben olvassa el a terméken található címkét, és ne hagyatkozzon kizárólag azon információkra, amelyek a weboldalon találhatóak.
Ha bármilyen kérdése van, kérjük, hogy vegye fel a kapcsolatot az Ázsia Bt.-vel, vagy esetlegesen a termék gyártójával.
Annak ellenére, hogy a termékinformációk rendszeresen frissítésre kerülnek, az Ázsia Bt. nem vállal felelősséget semmilyen helytelen információért, amely azonban az Ön jogait semmilyen módon nem érinti.

Hasonló termékek

A kiválasztott termék a kosárba került!