*basmati rizs -trophy

Basmati rice -trophy

Ez a termék jelenleg nem kapható

A termék adatai

Kiszerelés: 2000 g
Bruttó egységár: 1 940 Ft/ kg

A termékről

 

Termékleírás

A basmati egy hosszúszemű Indica rizsfajta. Tűszerűen vékony, aromás rizs. Az aromás rizsek egy olyan természetes aromát tartalmaznak, amely pandan ízt kölcsönöz a rizsnek. Főként Észak Indiában, a Himalája lábainál termesztik, de termesztik Pakisztánban és Nepálban is.

Minden rizsfajta két típusú keményítőt tartalmaz: amilózt és amilopektint. Az amilóz egy hosszú, egyenes keményítő molekula, amely nem zselésedik főzés közben, így a magas amilóz tartalmú rizsek főzés után kemények és szárazak lesznek, a szemek nem tapadnak össze. Az amilopektin egy magas elágazási számmal rendelkező keményítő molekula, amely a főzés során zselésedik, így a magas amilopektin tartalmú rizs ragacsos lesz.

A hosszúszemű rizsek, így a basmati is, több amilózt tartalmaznak, emiatt a főzés során a rizsszemek kemények és viszonylag szárazak maradnak, nem tapadnak össze. Ami megkülönbözteti a basmatit a többi hosszúszemű rizsfajtától, hogy kevesebb keményítőt tartalmaz összességében, amitől jóval könnyebb, lazább állagú lesz.

Az amilózt lassabban emésztjük, tehát kisebb a glikémiás indexe; az amilopektin emésztése könnyebb és gyorsabb, így magasabb a glikémiás indexe. Mivel a basmatiban több amilóz van, ezért közepesnek számító glikémiás indexszel rendelkezik (56 és 69 között).

 

Felhasználás

Nagyon népszerű rizs az indiai-, dél-ázsiai- és perzsa konyhában.

Az indiai és pakisztáni konyha biryanihoz (húsos/zöldséges rizs egytálétel), rizs kheerhez (édes, tejes rizskása), piláfokhoz (pulao) használja; a curry-k mellé kínálja, ízesítés nélkül vagy ízesítve (pl. citromos, római köményes, joghurtos, kókuszos stb.).

Basmatival készül a perzsa konyha tahdigja (perzsa ropogós rizsétel), a sáfrányos párolt basmati stb.

Ha fokozni szeretnénk a rizs természetes aromáját, a főzővizébe bedobhatunk különböző fűszereket, mint pl. zöld kardamom, fahéj, római kömény stb. Ázsiában pandan levéllel is szokták főzni, ezzel fokozzák a benne rejlő természetes pandan aromát.

Általánosságban bármilyen olyan étel körete lehet, amelynél fontos, hogy a rizs könnyű legyen, és a szemek ne tapadjanak össze: kitűnő párolt vagy sült húsok, zöldséges ételek, halak és tenger gyümölcsei mellé.

 

Előkészítés és főzés

Főzés előtt a rizst szűrőbe helyezve, hideg, folyó vízben mossuk meg, így eltávolítjuk a rizs felületén levő keményítőt. A rizs pandan ízéért felelős aroma hosszas főzéssel elhalványul. Ha a főzés előtt a rizst legalább 30 percig áztatjuk hideg vízben, a főzési ideje lecsökken kb. 20%-kal, és emiatt aromásabb marad a rizs.

1 csésze nyers rizs 2 adagnak felel meg.
A rizs - víz arány 1:2.
1 csésze nyers basmatiból kb. 3 csésze főtt rizs lesz.

Ha extra pergős rizst szeretnénk, hevítsünk fel egy kis olajat/vajat, majd adjuk hozzá az előkészített rizst, és addig pirítsuk, amíg a szemek enyhén áttetszővé válnak (1 - 2 perc).

Forraljuk fel a vizet, adjuk a rizshez, sózzuk, majd forraljuk fel újra az egészet. A felöntés után óvatosan keverjük át a rizst, hogy ne törjön össze, különben keményítő szabadul fel a szemekből, és a rizs ragacsos lesz. Fedjük le, és főzzük alacsony hőfokon kb. 10 - 12 percig.

Kóstoljuk meg, és ha a rizs még nem puha vagy maradt még víz az alján, főzzük egy picit tovább, amíg elkészül. Vegyük le a tűzről, és hagyjuk állni még 5 percet, lefedve. A végén egy villával lazítsuk fel a rizst, anélkül, hogy a szemeket összetörnénk.

Indiában nem pirítják a rizst, hanem előáztatás után hideg vagy forrásban levő, sózott, esetleg fűszerezett/tisztított vajas (ghi) vízhez (rizs-víz arány 1:2) adják, egyszer megkavarják. Felforralják az egészet, majd alacsony hőfokon kb. 10 - 12 percig főzik, fedő alatt. Leveszik a tűzről, és 5 percig hagyják pihenni, lefedve. A végén fellazítják villával.

Egy másik ehhez hasonló módszer, a hagyományos, amikor az előkészített rizst forrásban levő vízhez adják (bő víz, mint a tésztánál), kb. 10 - 12 percig főzik, közepes lángon, fedő nélkül, majd leszűrik, hagyják 5 percet pihenni, végül pedig villával fellazítják.

 

Az összetevőkről

 

Összetétel

basmati rizs

 

Tápanyag-összetétel 100 g termékben

Átlagos tápérték 100 g termékben
Energia: 1510 kJ/ 357 kcal
Zsír: 1,3 g
- amelyből telített zsírsavak: 0,3 g
Szénhidrát: 76,9 g
- amelyből cukrok: 0,2 g
Rost: 0,6 g
Fehérje: 9 g
Só: 0 g

 

Tárolás: Száraz, hűvös helyen tartandó!

Feldolgozás-csomagolás helye: Egyesült Királyság

 

Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a termékinformációk pontosak legyenek, azonban az élelmiszertermékek folyamatosan változnak, így az összetevők, a tápanyagértékek, a dietetikai és allergén összetevők is. Minden esetben olvassa el a terméken található címkét, és ne hagyatkozzon kizárólag azon információkra, amelyek a weboldalon találhatóak.
Ha bármilyen kérdése van, kérjük, hogy vegye fel a kapcsolatot az Ázsia Bt.-vel, vagy esetlegesen a termék gyártójával.
Annak ellenére, hogy a termékinformációk rendszeresen frissítésre kerülnek, az Ázsia Bt. nem vállal felelősséget semmilyen helytelen információért, amely azonban az Ön jogait semmilyen módon nem érinti.

Hasonló termékek

A kiválasztott termék a kosárba került!