Extra hosszúszemű és basmati rizs keverék -apna

Extra long grain and basmati rice fusion -apna

Ez a termék jelenleg nem kapható

A termék adatai

Kiszerelés: 5000 g
Bruttó egységár: 1 398 Ft/ kg

A termékről

 

Termékleírás

Indiában termesztett extra hosszúszemű rizs (75%) és érlelt (aged) basmati rizs (25%) keveréke.

Mindkettő Indica rizsfajta, hosszú, tűszerűen vékony szemekkel. Bár az egyik hosszúszemű, és a másik extra hosszú, méretbeli különbség mégsem látható a két rizs között, mert a sima basmati is kb. olyan szemhosszúságú, mint egy extra hosszúszemű egyszerű Indica rizs. Mindkettőre jellemző, hogy több amilóz- és kevesebb amilopektin keményítőt tartalmaz, emiatt a főzés során a rizsszemek kemények és viszonylag szárazak maradnak, könnyebbek és nem tapadnak össze. Mindkettőnek a glikémiás indexe közepes.

Csak a basmatira jellemző sajátosság, hogy aromás, olyan természetes aromával, amely pandan ízt kölcsönöz a rizsnek. Az érlelt (aged) basmati a basmatik között is a legaromásabb: a fiatal, friss rizst megfelelő körülmények között szárítják 18 - 24 hónapig, amelynek eredményeként a rizs nedvességtartalma csökken, míg az aromája koncentráltabb lesz, színe törtfehér-aranyszerű, a főzéskor pedig szárazabb lesz.

 

Felhasználás

Széleskörűen és általánosan felhasználható rizs, bármilyen olyan ételhez illik, amely egy könnyű, össze nem tapadó, hosszúszemű rizst kíván: piláfokhoz, sima rizsköretként párolt vagy sült húsokhoz, halak és tenger gyümölcsei mellé, zöldséges ételekhez, szószos, szaftos ételekhez, de akár salátákhoz is.

 

Előkészítés és főzés

Főzés előtt a rizst szűrőbe helyezve, hideg, folyó vízben mosd meg, így eltávolítod a rizs felületén levő keményítőt. Ha főzés előtt a rizst legalább 30 percig áztatjuk hideg vízben, a főzési ideje lecsökken kb. 20%-kal.

A rizs - víz arány 1:2.

Ha extra pergős rizst szeretnénk, hevítsünk fel egy kis olajat/vajat, majd adjuk hozzá a rizst (mosás és előáztatás nélkül!), és addig pirítsuk, amíg a szemek enyhén áttetszővé válnak (1 - 2 perc). Forraljuk fel a vizet, adjuk a rizshez, sózzuk, majd forraljuk fel újra az egészet. A felöntés után óvatosan keverjük át a rizst, hogy ne törjön össze, különben keményítő szabadul fel a szemekből, és a rizs ragacsos lesz. Fedjük le, és főzzük alacsony hőfokon kb. 7 - 10 percig.

Kóstoljuk meg, és ha a rizs még nem puha vagy maradt még víz az alján, főzzük egy picit tovább, amíg elkészül. Vegyük le a tűzről, és hagyjuk állni még 5 percet, lefedve. A végén egy villával lazítsuk fel a rizst, anélkül, hogy a szemeket összetörnénk.

Indiában nem pirítják a rizst, hanem az előáztatott rizst hideg vagy forrásban levő, sózott, esetleg fűszerezett (ghi-t is adnak hozzá alkalmanként) vízhez adják (rizs - víz arány 1:2), egyszer megkavarják. Felforralják az egészet, majd alacsony hőfokon kb. 7 - 10 percig főzik, fedő alatt. Leveszik a tűzről, és 5 percig hagyják pihenni, lefedve. A végén fellazítják villával.

Egy másik ehhez hasonló módszer, a hagyományos, amikor az előkészített rizst forrásban levő vízhez adják (bő víz, mint a tésztánál), kb. 7 - 10 percig főzik, közepes lángon, fedő nélkül, majd leszűrik, hagyják 5 percet pihenni, végül pedig villával fellazítják.

 

Az összetevőkről

 

Összetétel

extra hosszúszemű rizs (75%), érlelt basmati rizs (25%)

 

Tápanyag-összetétel 100 g termékben

Átlagos tápérték 100 g termékben
Energia: 1497 kJ/ 353 kcal
Zsír: 1,1 g
- amelyből telített zsírsavak: 0,3 g
Szénhidrát: 77,3 g
- amelyből cukrok: 0,5 g
Fehérje: 8,4 g
Só: 0,03 g

 

Csomagolás helye: Egyesült Királyság

 

Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a termékinformációk pontosak legyenek, azonban az élelmiszertermékek folyamatosan változnak, így az összetevők, a tápanyagértékek, a dietetikai és allergén összetevők is. Minden esetben olvassa el a terméken található címkét, és ne hagyatkozzon kizárólag azon információkra, amelyek a weboldalon találhatóak.
Ha bármilyen kérdése van, kérjük, hogy vegye fel a kapcsolatot az Ázsia Bt.-vel, vagy esetlegesen a termék gyártójával.
Annak ellenére, hogy a termékinformációk rendszeresen frissítésre kerülnek, az Ázsia Bt. nem vállal felelősséget semmilyen helytelen információért, amely azonban az Ön jogait semmilyen módon nem érinti.

Hasonló termékek

A kiválasztott termék a kosárba került!