Jeera samba aprószemű rizs -annam

Jeera samba rice -annam

Ez a termék jelenleg nem kapható

A termék adatai

Kiszerelés: 1000 g
Bruttó egységár: 2 200 Ft/ kg

A termékről

 

Termékleírás

A Jeera samba (Jeeraga/Seeraga samba) rizs a Samba rizsfajta egyik alfaja, amelyet főként a dél-indiai Tamil Nadu államban, de kisebb mennyiségben India más részein és Srí Lankán is termesztenek. Az egyik legdrágább rizsnek számít Indiában, mivel termesztésének időtartama sokkal hosszabb az átlagosnál, és hozama is alacsonyabb.

A rizs neve igen beszédes: a jeera/seeraga római köményt jelent (a rizs apró, vékony szemei erre hasonlítanak leginkább); a samba az augusztustól januárig tartó periódusnak/szezonnak a neve (a jeera sambát ebben az időszakban termesztik).

A basmatihoz képest sokkal rövidebb szemű, kb. 1/3-a egy basmatinak. A szemek mattfehérek. Keményebb rizsfajta, emiatt főzés után állaga nem túl laza, és laktatóbbnak hat. Aromás, különleges íze van, „keményítősebb”, „kukoricásabb” érzetű.

Viszonylag alacsony a glikémiás indexe (56).

 

Felhasználás

Indiában, főleg a déli részeken használják, ezzel készítik a kushkát/kushka biryanit (egyszerű rizses étel, hús, zöldség nélkül), Tamil Naduban mindenféle biryanit (rizses egytálétel hússal/zöldségekkel), a nei choru-t (ghi-vel ízesített rizst), a vegyes zöldséges rizst, olykor pedig a különféle ízesített rizsköreteket (pl. paradicsomos rizs, citromos rizs, tamarindos rizs stb.) vagy a seeraga samba puttu-t (reggelire fogyasztott étel: henger alakú, gőzölt darált rizs és reszelt kókuszhús keveréke).

Jó alapanyag ven pongalhoz (dél-indiai sós, fűszeres kásaszerűség, rizsből és hántolt, felezett mungóbabból), sakkarai pongalhoz (dél-indiai édes kásaszerűség rizsből és hántolt, felezett mungóbabból), paal payasamhoz (édes rizskásaszerűség, rizzsel, tejjel, mazsolával, kesudióval).

 

Előkészítés és főzés

Főzés előtt mossuk meg a rizst, majd áztassuk 15 - 20 percig hideg vízben. Mosással és áztatással a rizs kevésbé lesz összetapadó, viszont ezzel veszít valamennyit a tápanyagtartalmából és aromájából. Ha úgy ítéljük, ezt a két lépést akár ki is hagyhatjuk.

1 csésze nyers rizs kb. 3 csésze főtt rizsnek felel meg. A rizs:víz aránya 1:1 ¾ / 1 ½ .

Adjuk a rizst a megfelelő mennyiségű hideg vízhez, fedjük le, és magas lángon forraljuk fel, majd alacsony hőfokon folytassuk a főzést kb. 15 - 20 percig, amíg a rizs magába szívja a vizet. A fedőt ne vegyük le főzés közben, és ne kavarjuk meg a rizst. Ha elkészült, vegyük le a tűzhelyről, a fedőt hagyjuk rajta, így pihentessük kb. 5 percig.

 

Az összetevőkről

 

Összetétel

jeera samba rizs

 

Tápanyag-összetétel 100 g termékben

Átlagos tápérték 100 g termékben
Energia: 1477 kJ/353 kcal
Zsír: 1,0 g
- amelyből telített zsírsavak: 0 g
Szénhidrát: 80 g
- amelyből cukrok: 0 g
Fehérje: 6 g
Só: 0 g

 

Tárolás: Száraz, hűvös helyen tartandó.

Származási ország: India

 

Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a termékinformációk pontosak legyenek, azonban az élelmiszertermékek folyamatosan változnak, így az összetevők, a tápanyagértékek, a dietetikai és allergén összetevők is. Minden esetben olvassa el a terméken található címkét, és ne hagyatkozzon kizárólag azon információkra, amelyek a weboldalon találhatóak.
Ha bármilyen kérdése van, kérjük, hogy vegye fel a kapcsolatot az Ázsia Bt.-vel, vagy esetlegesen a termék gyártójával.
Annak ellenére, hogy a termékinformációk rendszeresen frissítésre kerülnek, az Ázsia Bt. nem vállal felelősséget semmilyen helytelen információért, amely azonban az Ön jogait semmilyen módon nem érinti.

Hasonló termékek

A kiválasztott termék a kosárba került!