Fekete ragacsos rizs -royal tiger

Black glutinous rice -royal tiger

Ár:
3.890 Ft
db

A termék adatai

Kiszerelés: 1000 g
Bruttó egységár: 3 890 Ft/ kg

A termékről

 

Termékleírás

Hosszúszemű, thai ragacsos fekete rizs, a fehér ragacsos rizs hántolatlan változata. Fekete színét a magas - vízben oldódó antioxidáns – antocián tartalmának köszönheti, amely főzéskor lilára vált. Enyhe dióíze van. Állaga a barna rizséhez hasonlítható, kicsit rágós.

A ragacsos rizs keményítő tartalma teljesen eltérő a többi rizshez képest. Míg minden rizsfajta amilóz és amilopektin keményítőt, a ragacsos csak amilopektint tartalmaz, ez az oka, hogy főzéskor egy nagyon összetapadó, ragacsos rizst kapunk, ahol a szemek mégis különállóak.

Mint hántolatlan gabonaféle, kitűnő tápértékű: magas a rost-, antioxidáns-, fehérje-, ásványi anyag- (magnézium, foszfor, szelén, vas) és karotin tartalma.

 

Felhasználás

Thaiföld északi részének kedvelt rizsfajtája, de Láoszban, Indonéziában, sőt egész Délkelet- és Kelet-Ázsiában használják. Leginkább desszertek alapját képezi, de megfelelő sós ételekhez is.

Ebből készítik pl. az indonéz reggeli fekete rizskását (bubur ketan hitam) és az erjesztett fekete rizst (tape ketan hitam), Thaiföldön pedig a thai kókuszos fekete ragacsos rizs desszertet. A fekete ragacsos rizs az alapja a burmai htamané desszertnek, a burmai nga cheik paung-nak (gőzölt fekete ragacsos rizs őrölt szezámmaggal vagy babbal) és a nagyon népszerű vietnámi Xoi nep cam-nak (gőzölt ragacsos fekete rizs mungóbabpasztával).

Általánosságban, helyettesíthetjük az egyszerű fehér rizsköretet ezzel a tápláló változattal, amennyiben nem egy pergős állagú rizsre vágyunk. Használhatjuk thai stílusú salátákhoz is.

 

Áztatás és főzés

Mossuk meg, majd áztassuk hideg vízben pár órát, de célszerűbb egy egész éjszakán át. Elszínezi a vizet és a benne fövő ételeket, ezért érdemes mindig külön főzni.

Edényben való főzés

1 rész rizshez 6 rész vizet kell használni. Sózzuk meg a vizet, forraljuk fel. Adjuk hozzá az előkészített rizst, és fedjük le. Alacsony hőfokon főzzük tovább 40-45 percig vagy ameddig megpuhul. A maradék vizet, ha van, öntsük le, lazítsuk fel villával.

Rizsfőzőben való főzés

Rizs – víz aránya 1:1.5-2. Az előkészített rizst és a vizet öntsük a rizsfőzőbe, és amikor automatikusan kikapcsol, és a rizsfőző melegen tartó funkciója kezd működni, hagyjuk állni 15-20 percig, majd lazítsuk fel villával.

Gőzölés

Forraljunk fel vizet wokban vagy egy edényben, amely elég nagy ahhoz, hogy a gőzölőbetét és a fedő elférjen benne. Csak annyi vizet töltsünk az edény aljába, amelybe a gőzölő betétet berakjuk, hogy ne érje víz a betétben található rizst. Helyezzük a gőzölő betétet az edénybe, oszlassuk el benne egyenletesen az előkészített rizst, fedjük le, és gőzöljük kb. egy órán át, vagy ameddig elkészül.

 

Az összetevőkről

 

Összetétel

fekete ragacsos rizs

 

Tápanyag-összetétel 100 g termékben

Átlagos tápérték 100 g termékben
Energia: 1558 kJ/376 kcal
Zsír: 3,7 g
- amelyből telített zsírsavak: 0,7 g
Szénhidrát: 74 g
- amelyből cukrok: 3,3 g
Rost: 6,6 g
Fehérje: 8,8 g
Só: 0 g

 

Származási ország: Thaiföld

 

Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a termékinformációk pontosak legyenek, azonban az élelmiszertermékek folyamatosan változnak, így az összetevők, a tápanyagértékek, a dietetikai és allergén összetevők is. Minden esetben olvassa el a terméken található címkét, és ne hagyatkozzon kizárólag azon információkra, amelyek a weboldalon találhatóak.
Ha bármilyen kérdése van, kérjük, hogy vegye fel a kapcsolatot az Ázsia Bt.-vel, vagy esetlegesen a termék gyártójával.
Annak ellenére, hogy a termékinformációk rendszeresen frissítésre kerülnek, az Ázsia Bt. nem vállal felelősséget semmilyen helytelen információért, amely azonban az Ön jogait semmilyen módon nem érinti.

Hasonló termékek

A kiválasztott termék a kosárba került!