Costa dorada sóvirág

Costa dorada flor de sal

Ár:
751 Ft
db

A termék adatai

Kiszerelés: 30 g
Bruttó egységár: 25 033 Ft/ kg

A termékről

 

Termékleírás

Az ECOCERT minősítésű, Costa Dorada sóvirág (Fleur de Sel vagy Flor de Sal) egy igazi tengeri sóritkaság Spanyolországból.

A - Delta del Ebro természetvédelmi terület részének tekintett - Salinas de la Trinidad-ban állítják elő, egy vad, majdnem érintetlen vidéken, ahol ma már szinte csak madarak laknak. Az itt található sólepárló medencék természetes homok-övezte képződmények, tárolók, amelyeket tengervíz önt el rendszeresen, és a fokozatos elpárolgással párhuzamosan létrejön a sóvirág.

A flor de sal kialakulása és begyűjtése erősen időjárásfüggő, és igencsak idő- és munkaigényes, éppen ezért annyira borsos is az ára. Csak június és szeptember között van „idénye”, és akkor is csak nagyon sajátos időjárási körülmények között formálódik ki: ha a szélfúvás lágy és állandó (mert a túl szeles idő nem kedvező); ha nincsenek heves esőzések; ha a levegő nem túl párás; a legjobb a késő délutáni időszak, amikor még elég meleg van, de nem forróság, és a sólepárlók vize is elég meleg. A sólepárló medencék vízfelületén alakul ki kb. 1 cm-es vékony rétegben, ahogy a víz fokozatosan párolog. Alakja virághoz hasonlít, innen is kapta a nevét. Begyűjtése kézzel történik, fa eszközökkel, szárítása pedig napon. Intenzív íze, egyedi állaga miatt a spanyol „haute cuisine” egyik kedvelt ínyenc sója, a legnevesebb spanyol séfek használják.

A Costa Dorada sóvirág törtfehér és robusztusabb ízű, mint a szürkésfehér Guérande-i. Nagyobb a nedvességtartalma (akár 10% is), így küllemre kicsit a kásás hóra emlékeztet. Az összetétele is egészen különleges: a többi sóhoz képest alacsonyabb a NaCl tartalma, és gazdagabb nyomelemekben és ásványi anyagokban (kb. 80 féle), különösen magnéziumban, de van jód, kalcium, kálium, stb. is. Alkotóelemei sajátosan befolyásolják az ízét és sósságát, amely bár erőteljes, mégsem tolakodó, és nincs benne semmi kesernyésség. Nem egy durvasó a hagyományos tengeri sókhoz képest: nagyon finom sókristályokból áll össze, amelyek ropogósak és kicsik (0,5 - 2 mm). Lassabban olvad a szájban, épp ezért íze hosszan kitart. Könnyen összemorzsolható.

 

Felhasználás

Mivel ennek a ritka és ínyenc sónak magas a nedvességtartalma, és ezért lassabban olvad, ideális só utóízesítésre vagy dekorsónak, főzéshez használni vétek lenne.

Utóízesítőként szórjuk salátára, carpaccio-ra, nyers ételekre, tojásra, tojásos ételekre, halra, tenger gyümölcseire, húsokra, zöldségekre, sós lassi-ra, friss gyümölcsre, gyümölcssalátákra. Használjuk csokoládés- és karamelles desszertekhez, créme brulée-hez.

 

Az összetevőkről

 

Összetétel

tengeri só

 

Allergének

Ez a termék tejport, földimogyorót, dióféléket, zellert, mustárt, szezámmagot, gluténtartalmú gabonaféléket, szóját is csomagoló üzemben készült, emiatt ezen allergéneket nyomokban tartalmazhatja.

 

Tárolás: Óvjuk a nedvességtől, közvetlen napfénytől és melegtől!

Származási ország: Spanyolország

 

Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a termékinformációk pontosak legyenek, azonban az élelmiszertermékek folyamatosan változnak, így az összetevők, a tápanyagértékek, a dietetikai és allergén összetevők is. Minden esetben olvassa el a terméken található címkét, és ne hagyatkozzon kizárólag azon információkra, amelyek a weboldalon találhatóak.
Ha bármilyen kérdése van, kérjük, hogy vegye fel a kapcsolatot az Ázsia Bt.-vel, vagy esetlegesen a termék gyártójával.
Annak ellenére, hogy a termékinformációk rendszeresen frissítésre kerülnek, az Ázsia Bt. nem vállal felelősséget semmilyen helytelen információért, amely azonban az Ön jogait semmilyen módon nem érinti.

Hasonló termékek

A kiválasztott termék a kosárba került!