Namíbiai hópehelysó

Namibian snowflake salt

Ez a termék jelenleg nem kapható

A termék adatai

Kiszerelés: 32 g
Bruttó egységár: 12 344 Ft/ kg

A termékről

 

Termékleírás

A namíbiai hópehelysó, más néven namíbiai sóvirág vagy afrikai hó a Namíbiai Sivatag széléről, Namíbia partvidékéről származik. Igazi sókülönlegesség, egy sóvirág tulajdonképpen, ez az afrikai Fleur de Sel.

A sóvirágok kialakulása és betakarítása erősen időjárásfüggő, és nagyon idő- és munkaigényes. Évente csupán pár napon fordul elő, hogy a sajátos időjárási körülmények, amelyek szükségesek a sóvirágok kialakulásához, mind egyszerre jelen legyenek: a napsütéses, meleg idő, az alacsony páratartalom és az enyhe szél.

A namíbiai sóvirághoz Antarktiszról származó tiszta tengervizet használnak, amely a Bengual áramlattal érkezik Namíbia partjaihoz A virágok a sólepárló medencék vízfelületén alakulnak ki ostyavékony rétegben, ahogy a víz fokozatosan párolog. Alakjuk virághoz hasonlít, innen a neve. Az enyhe szél a víz tetején lebegő sóvirágokat a sólepárló medencék szélére fújja, innen kézzel gyűjtik be, majd megszárítják a namíbiai sivatagi napsütésben.

A namíbiai sóvirág hófehér, akárcsak az algarve-i. Finomítatlan és teljesen adalékanyag-mentes. Sóssága, bár erőteljes, mégsem tolakodó, és nincs benne semmi kesernyésség. A hagyományos tengeri sókhoz képest ízvilága komplexebb, mert magasabb az ásványi anyag tartalma; nem egy durva só, finom, ropogós, kicsi sókristályokból áll össze, amelyek könnyen összemorzsolhatók. Lassabban olvad a szájban, ezért íze hosszan megmarad. Nagyobb a nedvességtartalma (akár 10% is), így küllemre kicsit a kásás hóra emlékeztet.

Mint bármelyik só, ez a só is hordozza a sók általános tulajdonságait, ami a legközönségesebb fajtát is páratlanná és egyedivé teszi: elnyomja a keserű ízt, ízfokozóként működik, felerősíti, és elmélyíti a többi ízt, pl. az édeset vagy pikánst (kiemeli a zöldségek ízét, ízt ad az egysíkú keményítős ételeknek, elmélyíti a desszertek ízét, ízesebbé teszi a gyümölcsöket, húsokat).

 

Felhasználás

Mivel ennek a ritka és ínyenc sónak magas a nedvességtartalma, és ezért lassabban olvad, ideális só utóízesítésre vagy dekorsónak, főzéshez használni vétek lenne.

Utóízesítőként szórjuk salátára, carpaccio-ra, nyers ételekre, tojásra, tojásos ételekre, halra, tenger gyümölcseire, húsokra, zöldségekre, sós lassi-ra, friss gyümölcsre, gyümölcssalátákra. Használjuk csokoládés- és karamelles desszertekhez, créme brulée-hez, macaronhoz.

 

Az összetevőkről

 

Összetétel

tengeri só

 

Allergének

Ez a termék tejport, földimogyorót, dióféléket, zellert, mustárt, szezámmagot, gluténtartalmú gabonaféléket, szóját is csomagoló üzemben készült, emiatt ezen allergéneket nyomokban tartalmazhatja.

 

Tárolás: Óvjuk a nedvességtől, közvetlen napfénytől és melegtől!

Származási ország: Namíbia

Hasonló termékek

A kiválasztott termék a kosárba került!