Ketjap kental indonéz édes szójaszósz -tjiong yien hong

Ketjap kental indonesian sweet soy sauce -tjiong yien hong

Ár:
2.290 Ft
db

A termék adatai

Kiszerelés: 500 g
Bruttó egységár: 4 580 Ft/ kg

A termékről

 

Termékleírás

Gluténmentes ketjap kental (kendal): egyfajta édes szójaszósz, egyike az öt indonéz szójaszósztípusnak, amely leginkább hasonlít a ketjap manis-ra (édes szójaszósz), úgyhogy bátran lehet egyiket a másik helyett használni.

Egy – pár nap alatt, gyorsított eljárással, ún. savas hidrolízissel készített – termékkel van dolgunk, melynek alapja tehát nem egy hagyományos fermentálású szójaszósz, hanem vegyi úton hidrolizált szójafehérje, melasszal édesítve, színezve, ízesítve. Pont emiatt ízvilága szegényesebb, egyszerűbb, fanyarabb, élesebb; édes, lágyan sós, minden különösebb komplexitás nélkül.

Megfelelő főzőszósznak, marinádnak, de mártogatónak inkább válasszunk egy természetes erjesztéssel készített édes szójaszószt.

 

Mi a szójaszósz?

A szójaszósz, másképpen jiangyou egy több, mint 2000 éves, kínai eredetű ízesítő. Nemcsak a kínai konyhában számít alapvetőnek, hanem egész Kelet- és Délkelet-Ázsiában (Japán - shoyu, Korea - hansik/gaeryang ganjang, Vietnám - nuoc tuong, Tajvan, Thaiföld - sii-íu, Indonézia - kecap manis/asin, Malajzia - kicap, Szingapúr - kicap, Fülöp-szigetek - toyu, Burma, Hawaii - shoyu). Fontos hangsúlyozni, hogy országonként másképp készítik, és ennek megfelelően eltérő az íze, színe, sóssága, állaga. Így tehát a megfelelő szójaszósz kiválasztásánál mindig arra kell törekedni (ha lehet), hogy annak a konyhának a szójaszószát válasszuk, amelyhez a receptünk tartozik.

Többszázféle szójaszósz létezik, hiszen rengeteg tényezőtől függ, hogy milyen lesz a végtermék. Az, hogy a szójaszósz milyen eljárással készül, ez mennyi ideig tart, milyen gombakultúrát használnak, milyen arányban van jelen a víz, a só, a szója és a búza/más gabonaféle, milyen gabonafélét és milyen extra alapanyagokat adnak hozzá, mind-mind befolyásolja, hogy milyen lesz a szójaszósz.

A szójaszósz fermentálással vagy vegyi úton, hidrolízissel készül. Valamikor csak a hagyományos, természetes erjesztés létezett, napon érleléssel, ami egy hónapokig tartó folyamatot jelentett. Ma már különféle gyorsabb megoldásokat is alkalmaznak, melyek közel sem olyan minőségű végterméket eredményeznek, ilyen pl. a savas hidrolízissel készített, hidrolizált szójafehérje alapú, cukrozott, színezett, ízesített szójaszósz vagy a mesterségesen gyorsított erjesztésű, alacsony sótartalmú szilárd fermentálású szójaszósz (LSF). A legjobb minőségű szójaszószok ma is a természetes, hosszú erjesztésűek, amit a csomagoláson is jelölnek.

Nagyvonalakban minden fermentált szójaszósz készítésénél hasonló lépéseket követnek. A szójababot áztatják, megfőzik/gőzölik, a búzát/más gabonafélét megpirítják és összetörik. A gabona helyett gyakran lisztet használnak, főleg a kínai szójaszószok esetében. A szóját és gabonát/lisztet összekeverik, beoltják a megfelelő Aspergillus kultúrával és más mikroorganizmusokkal. Meleg, nedves, jól szellőző helyen tartják 1 - 7 napig, amíg a penészgomba átszövi a keveréket, és elkezdi a tápanyagok lebontását. A beoltott elegyhez sós felöntőlevet vagy durva sót adnak, és hagyják erjedni (30 nap - több hónap - több év). Minél hosszabban erjesztik, annál összetettebb, mélyebb lesz az ízvilága, akárcsak egy jó bor vagy balzsamecet esetében. A végén préselik és leszűrik, a szilárd anyagokat eltávolítják, a szójaszószt pedig pasztörizálják.

A fermentálás teljes átalakulást hoz minden szempontból, mind tápanyagösszetétel, szín, íz, illat tekintetében. A gombakultúrák és mikroorganizmusok lebontják az összetett tápanyagokat könnyen emészthető egyszerűekre, a fehérjéket szabad aminosavakra és peptidekre (umami íz), a zsírokat rövid szénláncú zsírsavakra, az összetett szénhidrátokat egyszerű cukrokra (édeskés íz). Bizonyos cukrok tejsavvá és alkohollá alakulnak. Ph értéke a savas irányba tolódik, és egy nem-enzimatikus barnulás (Maillard reakció) is lezajlik. Egyszerre lesz sós, édes, savanykás, umami ízű és kesernyés, bár ez utóbbi igazán nem érzékelhető, mert a többi íz elfedi.

A kész szójaszósz mérsékli/megszünteti a nyers halak/tenger gyümölcsei/húsok/belsőségek tipikus szagát; tartósítja a vele/benne készített alapanyagokat; kiemeli az édes ízeket; tompítja a túlzottan sós ízeket; más umami-gazdag alapanyaggal elegyítve növekszik az ízfokozó kvalitása.

 

Mi az indonéz szójaszósz?

A hagyományosan készített, indonéz szójaszószok a többi ázsiai szójaszószhoz képest fekete szójababból készülnek, és nem sárgából, ettől aromásabbak és sötétebbek. Viszonylag rövid ideig fermentálják. Két szakaszban zajlik az erjesztés: egy szilárd táptalaj alapú, penészgombás erjesztés és egy sós felöntőlében való erjesztés.

Ötféle szójaszósz (kecap/ketjap) típust különböztetnek meg Indonéziában, bár az édesek között csak finom különbségek vannak.

Ezek a következők: a leggyakrabban használt, eléggé édes, sűrű, szirupszerű ketjap manis/ketjap benteng manis (édes szójaszósz); a ketjap sedang, ami egy „mérsékelt” változat, félédes, valamivel sósabb és kevésbé sűrű; a sós ketjap asin, ami leginkább egy kínai világos szójaszósznak felel meg, de sűrűbb, sötétebb, koncentráltabb ízű; a ketjap medja, ami extra sűrű és extra édes, és markánsabban sós, valahol az asin és manis között van; a ketjap kendal (kental), ami nagyon hasonló ízű, mint a ketjap manis, de sűrűbb.

 

Felhasználás

Használjuk úgy, mint egy ketjap manist, de csak főzéshez, ízesítéshez és marináláshoz.

FONTOS, hogy mértékkel adagoljuk, mert a túl sok szójaszósz keserűvé teheti az ételt, ill. grillezésnél gyorsan megéghet.

Adjuk nasi goreng-hez (sültrizs), mie goreng-hez (sülttészta), bihun goreng-hez (sült rizs vermicelli zöldséggel, csirkével, tojással, babcsírával), kwetiau goreng-hez (rizstészta (szélesmetélt) stir fry), tongseng-hez (zöldséges kecske, birka vagy marha pörköltszerűség, egy curry-szerű leveses mártásban), semur-hoz (sűrű, barna szaftos marhahúspörkölt), nasi gila-hoz (fehér rizs stir fry hússal és zöldségekkel, édes szójaszósszal), ketoprak-hoz (tofu, zöldség, rizsnudli, rizsvermicellivel készült vegetáriánus egytálétel)) stb.

Ízesítsünk vele babi kecap-ot (párolt sertéshús édes szójaszószban), ayam kecap-ot (édes szójaszószos sültcsirke), marinádokat (ikan bakar-hoz (sülthal), ayam bakarhoz (grillcsirke), bizonyos satay-okhoz), gado gado (főtt/nyers zöldségsaláta) mogyorószószt, sambal kecap-ot (fűszeres-chilis édes szójaszósz), soto ayam-ot (kurkumás csirkehúsleves), bakso-t (húsgombóc leves).

Az indonéz konyha keretein túl, rengeteg kötetlen felhasználási lehetőség kínálkozik: jó ízesítő stir fry-okhoz, marinádokhoz, BBQ szószokhoz, paradicsomos ragukhoz, mártogatókhoz.

Rácsorgatható párolt rizsre, tésztákra (sűrűsége miatt tökéletesen bevonja ezeket); vékony rétegben ráecsetelhető grillezett kukoricára, -csirkére, -sertésre, -marhára, -halra, -tenger gyümölcseire, -zöldségekre, -gombára stb.

Bár nem ugyanolyan, de ha épp nincs édes szójaszószunk, elfogadható, mint helyettesítő akár a kínai sűrű- vagy sötét szójaszósz, a hoisin szósz vagy az osztrigaszósz.

 

Az összetevőkről

 

Összetétel

melasz, víz, étkezési só, hidrolizált szójafehérje (víz, szója, só), színezőanyag: E150c; sűrítőanyag: E466; savanyúságot szabályozó: E330; tartósítószer: E211; aroma

 

Allergének

Szóját tartalmaz.

 

Tápanyag-összetétel 100 ml termékben

Átlagos tápérték 100 ml termékben
Energia: 789 kJ/186 kcal
Zsír: 0,7 g
- amelyből telített zsírsavak: 0,3 g
Szénhidrát: 42 g
- amelyből cukrok: 40 g
Fehérje: 2,9 g
Só: 5,9 g

 

Tárolás: Hűvös helyen tartandó.

Származási ország: Indonézia

 

Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a termékinformációk pontosak legyenek, azonban az élelmiszertermékek folyamatosan változnak, így az összetevők, a tápanyagértékek, a dietetikai és allergén összetevők is. Minden esetben olvassa el a terméken található címkét, és ne hagyatkozzon kizárólag azon információkra, amelyek a weboldalon találhatóak.
Ha bármilyen kérdése van, kérjük, hogy vegye fel a kapcsolatot az Ázsia Bt.-vel, vagy esetlegesen a termék gyártójával.
Annak ellenére, hogy a termékinformációk rendszeresen frissítésre kerülnek, az Ázsia Bt. nem vállal felelősséget semmilyen helytelen információért, amely azonban az Ön jogait semmilyen módon nem érinti.

Hasonló termékek

A kiválasztott termék a kosárba került!