Thai osztrigaszósz gluténmentes prémium -megachef

Thai oyster sauce premium gluten free -megachef

Ár:
3.750 Ft
db

A termék adatai

Kiszerelés: 600 g
Bruttó egységár: 6 250 Ft/ kg

A termékről

 

Termékleírás

Egyik legjobbnak tartott, prémium minőségű thai osztrigaszósz (nam mun hoi), magas - 45% - osztriga tartalommal (Crassostrea spp.). Gluténmentes, nem tartalmaz MSG-t, színezéket, mesterséges ízesítőket.

Sötétbarna, szirupszerűen sűrű, viszkózus állagú. Nem egy nagyon markáns ízvilágú szósz, mégis összhatásában egy igen hatékony ízesítő eszköz. Édeskés, enyhe füstös tónusokkal, komplex és mély, mint a karamell. Lágyan sós, mint a tenger vize, és íze is, mint a tenger vize. Domináns jegye a megfoghatatlan 5. íz, az umami, a természetes ízfokozó, amely legegyszerűbb ételeket is ízessé teszi, hogy kiemeli az alapanyagok saját ízét. Sósabb, mint a lágyabb, édesebb ízvilágukról felismerhető kínai osztrigaszószok, úgyhogy bár megfelelő bármilyen délkelet-ázsiai ételhez, amely osztrigaszósszal készül, mégis, ha van rá lehetőség, célszerűbb thai ételekhez használni, hiszen egy thai ízvilághoz igazított szósszal van dolgunk.

Bár osztriga alapú szószról van szó, mégsem olyan penetráns ízű, mint a halszósz. Nem olyan sós, mint a szójaszósz. Első pillantásra ugyan hasonlít a hoisin szószhoz, nem összetévesztendőek, és nem is csereszabatosak, teljesen más összetevőkből állnak, más az ízviláguk, és más ételekhez is használják.

A szósz alapja a Thai öbölben halászott friss osztriga, amit először megfüstölnek, majd alacsony hőmérsékleten cukorral, sóval és kukoricakeményítővel összefőzik, mint egy alaplevet, a végén pedig besűrítik, amíg egy bársonyos, umami domináns szósszá áll össze.

Az eredetileg Kínából származó, relatív újkeletű ízesítő 1888 óta létezik egy „balesetnek” köszönhetően. Lee Kum Sheung, a Lee Kum Kee termékcsalád megalkotója, egy alkalommal véletlenül túlfőzte az osztrigát, és egy sűrű, barnás, nagyon aromás, intenzív ízű, enyhén karamellizálódott szószt kapott. A mai osztrigaszószok nagyrésze, amely kereskedelmi forgalomban van, nem a hagyományos módon készül, általában cukorral és sóval ízesített, kukoricakeményítővel sűrített alapot készítenek, amit osztriga kivonattal ízesítenek.

Az osztrigaszósz eleinte csak a kantoni konyhára korlátozódott, ahol ma is egy alapszósznak számít, de azóta már majdnem minden regionális kínai konyha, ill. a thai-, maláj-, vietnámi- és khmer konyha is használja. 

A thai osztrigaszószok általánosságban (vannak kivételek!) abban különböznek a kínaiaktól, hogy kevésbé sósak, gyakran édesebbek, és jellemzően karakteresebb osztriga ízük van.

 

Felhasználás

Alapszabály, hogy thai ételekhez thai osztrigaszószt érdemes használni. Ha nincs, helyettesíthetjük kínaival, de számoljunk azzal, hogy enyhén eltérő ízvilágot fog eredményezni. Amennyiben konyha-független ízesítőként tekintünk rá, szinte bármilyen ételhez hozzáadhatjuk, mint egyfajta természetes ízfokozót, amellyel az ételek ízét felturbózzuk.

Mivel egy elég jellegzetes ízű szósz, érdemes csínján bánni vele, mindig kis mennyiséggel indítsunk, mert ha túl sokat használunk, túldominálja az ételt, ami nem jó. Ne főzzük sokáig, mert az umami ízéből fog veszíteni, ne főzzük magas hőmérsékleten, mert ettől keserűvé válhat.

A thai osztrigaszószt tekintik a halszósz és a szójaszósz mellett az egyik leggyakrabban használt thai ízesítőnek. A thai konyhában egyik legelterjedtebb szószkombináció a thai szójaszósz (see ew) - thai halszósz (nam pla) - thai osztrigaszósz (nam mun hoi), változó arányban elegyítik, és a különféle kínai stílusú thai fogások ízesítésére használják.

Nagyon jó stir-fry szósz marha-, csirke-, sertés-, tenger gyümölcsei-, gomba-, tofu-, zöldség alapú, kínai ihletésű thai stir-fry-okhoz (pl. Neur pad num mun hoy - marhahús stir-fry osztrigaszósszal; Pad pak boong fai daeng - Morning Glory stir fry, Koong ob woon sen - garnélás üvegtészta stir fry agyagedényben), vagy kínaiakhoz (pl. rák osztrigaszószban, a kínai-amerikai kesudiós csirke); önmagában vagy más összetevőkkel elegyítve (pl. mirinnel, rizsecettel és szójaszósszal, vagy barna cukorral, szójaszósszal és szezámolajjal, vagy halszósszal). Ugyanígy önmagában vagy más összetevőkkel vegyítve mártogató szószként is használható, akár párolt- vagy nyers zöldségekhez, vietnámi rizslap tekercsekhez, zöldség- vagy tenger gyümölcsei tempurához, különböző kínai dim sum-ok mellé (pl. kínai töltött paprika, Hakka stílusú töltött tofu, kantoni lo bak gou vagy tarlórépa süti, har gow vagy garnélával töltött tészta batyu, cheung fun vagy párolt rizstészta, cha siu bao vagy BBQ sertéshússal töltött gőzölt zsemle stb.). Ketjap manis-szal és sriracha szósszal keverve kiváló mártogatónak, thai csirkeszárnyakhoz (peek gai nam daeng).

Használható marinádként (BBQ-, grill-, sütőben sütött-, serpenyőben sütött húsokhoz, tenger gyümölcseihez), vagy marinádok ízesítésére (pl. moo ping – nyárson sült sertés ragacsos rizzsel), fényező szószként grill- és BBQ húsokhoz, -tenger gyümölcseihez, vagy salátadresszingként. Kis mennyiségben adagolva, kitűnő öntet sült tofura, párolt zöld színű- vagy párolt leveles zöldségekre (bok choy, spenót, spárga, cukorborsó, brokkoli, kínai brokkoli vagy gai lan, stb.), sült zöldségekre (sütés előtt vagy után), gombára, ázsiai tésztákra (pl. klasszikus kantoni osztriga lo mein), tojásrántottára, thai kai yat sai-ra (thai omlett), a wonton tészta maláj verziójára, kínai sós tojáspudingra locsolva.

Csupán egy evőkanál szósszal ízesebbé tehetjük az alapleveket, leveseket általában, párolt húsokat, ragukat, mártásokat, szószokat, dresszingeket.

 

Az összetevőkről

 

Összetétel

osztriga (Crassostrea spp.) 45%, víz, cukor, só, kukoricakeményítő, tartósítószer E202

 

Allergének

Osztrigát tartalmaz.

 

Tápanyag-összetétel 100 g termékben

Átlagos tápérték 100 g termékben
Energia: 472 kJ/113 kcal
Zsír: 0 g
- amelyből telített zsírsavak: 0 g
Szénhidrát: 25 g
- amelyből cukrok: 20 g
Fehérje: 2,7 g
Só: 9,3 g

 

Tárolás: Felbontás után tároljuk hűtőben.

Származási ország: Thaiföld

 

Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a termékinformációk pontosak legyenek, azonban az élelmiszertermékek folyamatosan változnak, így az összetevők, a tápanyagértékek, a dietetikai és allergén összetevők is. Minden esetben olvassa el a terméken található címkét, és ne hagyatkozzon kizárólag azon információkra, amelyek a weboldalon találhatóak.
Ha bármilyen kérdése van, kérjük, hogy vegye fel a kapcsolatot az Ázsia Bt.-vel, vagy esetlegesen a termék gyártójával.
Annak ellenére, hogy a termékinformációk rendszeresen frissítésre kerülnek, az Ázsia Bt. nem vállal felelősséget semmilyen helytelen információért, amely azonban az Ön jogait semmilyen módon nem érinti.

Hasonló termékek

A kiválasztott termék a kosárba került!