Tchuli bors

Tchuli pepper

Ár:
2.390 Ft
db

A termék adatai

Kiszerelés: 20 g
Bruttó egységár: 119 500 Ft/ kg

A termékről

 

Termékleírás

Egy rendkívül ritka hegyi fűszer, amely vadon terem Nepálban, a Himalaya hegység lábainál. A helyiek igencsak féltett kincse, szinte csak a helyi piacokon lelhető fel.

Álbors, amely első pillantásra a kubébaborsra emlékeztet, pici szár csatlakozik a sötét narancsos-barna bogyókhoz, amelyek némileg kisebbek, mint a kubéba szemek. Az elsődleges vizuális hasonlóság ellenére egy másik családhoz tartozik, a Zanthoxylum-hoz, ugyanúgy, mint pl. a szecsuáni bors, vagy az andaliman, butáni citromos, japán sansho, stb, de sem külsőben, sem ízben, sem a csípősségben nem hasonlít egyetlen Zanthoxylum rokonához sem.

Utánozhatatlan kesernyés-citrusos illata komplex, friss aromavilággal társul, édeskés, enyhe fűszerességet, füstölt citromfű- és ilang-ilang ízeket ötvöz, némi kesernyés utóízzel.
Egyáltalán nem csípős.

 

Felhasználás

Ideális társítás kagylóhoz, tenger gyümölcseihez, szárnyasokhoz, libamájhoz, libamáj terrine-hez, burgonyához, semleges ízvilágú zöldségekhez, és általánosságban az illatos-fűszernövényes thai konyha ételeihez.

Kitűnő chutney-k, mártások, szószok, húslevesek, zöldségleveseklágy ízvilágú, tejszínes krémlevesek ízesítésére. Fűszeres citrusos jegyei jól kiegészítik a leveles zöldségeket, mint a spenót, kelkáposzta, stb. Fermentáláshoz is jó, főleg káposztafélékhez.

Különösen jól kiegészíti az ananász és vörös gyümölcsök ízvilágát, legyen szó friss gyümölcsről, lekvárról, szörpről vagy gyümölcsös desszertekről.

Fontos: Hogy aromáit, illóolajait minél inkább megőrizze, az egész borsot csak közvetlenül a felhasználás előtt daráljuk/törjük, az ételhez pedig csak a főzés végén adjuk hozzá, amikor levesszük a tűzről.

 

Az összetevőkről

 

Összetétel

tchuli bors (Zanthoxylum sp.)

 

Allergének

Tejport, földimogyorót, dióféléket, zellert, mustárt, szezámmagot, szóját, gluténtartalmú gabonaféléket, halat, tojást is csomagoló üzemben készült, emiatt ezen allergéneket nyomokban tartalmazhatja.

 

Tárolás: Mivel aromája illékony, és ízanyagai halványodnak, ha hosszasan éri a fény, vegyünk inkább egész borsot, tároljuk légmentesen lezárva, lehetőleg sötét színű tárolóban.

Származási hely: Nepál

 

Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a termékinformációk pontosak legyenek, azonban az élelmiszertermékek folyamatosan változnak, így az összetevők, a tápanyagértékek, a dietetikai és allergén összetevők is. Minden esetben olvassa el a terméken található címkét, és ne hagyatkozzon kizárólag azon információkra, amelyek a weboldalon találhatóak.
Ha bármilyen kérdése van, kérjük, hogy vegye fel a kapcsolatot az Ázsia Bt.-vel, vagy esetlegesen a termék gyártójával.
Annak ellenére, hogy a termékinformációk rendszeresen frissítésre kerülnek, az Ázsia Bt. nem vállal felelősséget semmilyen helytelen információért, amely azonban az Ön jogait semmilyen módon nem érinti.

Hasonló termékek

A kiválasztott termék a kosárba került!